Koronaan sairastuvat nyt nuoret

0

Juuri kun koronatilanne näytti helpottavan ja koronasuosituksiakin oltiin höllentämässä, tilanne on jälleen pahentunut. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti tiistaina, että 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on nyt 145,8. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 126,6. Myös Laitilassa koronatartunnat ovat kasvussa. Laitilassa on todettu 14 koronavirustartuntaa viimeisen kahden viikon aikana. Rauman telakalla tilanne on hyvin huolestuttava, viimeisen kuukauden aikana tartuntoja on todettu 194 ihmisellä.

Tauti leviää nyt erityisesti rokottamattomien nuorten keskuudessa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan suurin osa tartunnan saaneista on iältään 20– 34-vuotiaita.

Osa väestöstä suhtautuu yhä kriittisesti koronarokotteeseen. Faktat puhuvat kuitenkin rokotteen puolesta. Kokonaan rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden henkilöiden 14 vuorokauden koronailmaantuvuus on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella noin 500. Yhden rokoteannoksen saaneiden vastaava ilmaantuvuus on noin 250 ja kaksi rokoteannosta saaneiden ilmaantuvuus on noin 50 eli peräti 90 prosenttia vähemmän kuin kokonaan rokottamattomilla.

Sosiaaliset paineet rokottamattomia kohtaan alkavat kasvaa, kun Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on arvioinut, että rokottamattomien hoidosta kertyy tulevina vuosina yhteiskunnalle jopa miljardin euron kustannukset. Laskelma lähtee oletuksesta, että jokainen rokottamaton saa koronavirustartunnan ennemmin tai myöhemmin ja osa heistä joutuu sairaalahoitoon.

Tyksissä on jo jouduttu siirtämään esimerkiksi avosydänleikkauksia koronapotilaitten tehohoidon vuoksi. Tyksin teho-osastolla viime viikkoina hoidetuista koronapotilaista 95 prosenttia on ollut rokottamattomia.

Teija Uitto