Koronapassista kahta mieltä

0

Laitilassakin voi jo joutua vilauttamaan koronapassia viihteelle mennessään. Osa ravintoloista on ottanut koronapassin käyttöön ja todennäköistä on, että loputkin ottavat sen pikkujoulukautena käyttöön. Viimeistään silloin ravintolasali halutaan saada täyteen ja jatkaa tarjoilua tappiin asti. Ravintoloilla kun on Varsinais-Suomessa vain kaksi vaihtoehtoa: sulkea aiemmin ja rajoittaa asiakasmäärää tai ottaa koronapassi käyttöön.

Koronapassin käyttöönotto on herättänyt tunteita. Laitilalaisetkin ovat käyneet sosiaalisessa mediassa keskustelua koronapassista, mutta kiukku ei ole kohdistunut onneksi ravintoloitsijoihin. Kohde olisikin väärä, sillä eiväthän yrittäjät rajoituksista päätä. Ravintoloilla on takanaan 19 kuukauden sinnittely. Monet ravintolat ovat joutuneet lopettamaan toimintansa tai ainakin sitä harkitsemaan. Kun vihdoin koronapassin käyttöön ottamalla ravintolat voivat pitää ovet auki ja ottaa salin täyteen asiakkaita, boikotointi ja mustamaalauskampanjat yrittäjiä kohtaan ovat epäreiluja.

Somessa on keskusteltu siitäkin, onko koronapassivaatimus syrjintää. Laitila – Kukoaskela erel -ryhmässä on verrattu koronapassivaatimusta siihen, jos pyörätuoliasiakkaalta evättäisiin pääsy ravintolaan. Vertaus on ontuva, sillä asiakas voi hankkia koronapassin vaikka koronatestiin hakeutumalla. Hän siis voi itse vaikuttaa, pääseekö ravintolaan sisään vai ei. Lisäksi onhan ravintoloilla muitakin rajoituksia, esimerkiksi 16-vuotiaalle ei saa tarjoilla alkoholia.

Koronapassin vastustajat ovat vedonneet myös yksilövapauteen. Ihminen on kuitenkin yhtä aikaa sekä yksilö että osa yhteisöä. Yksilövapautta rajoitetaan monissa muissakin tilanteissa.

Teija Uitto