Koronarajoituksia poistettiin

0

Viime perjantaina saavutettiin kauan kaivattu merkkipaalu, kun monet koronarajoitukset joko poistuivat tai höllenivät.

Suomessa ei enää ole esimerkiksi kokoontumisrajoituksia, jotka ovat aiemmin koskeneet muun muassa konsertteja, festivaaleja, elokuvanäytöksiä ja markkinoita. Ehkä siis uskaltaa jo varovaisen toiveikkaasti haaveilla vaikkapa ensi kesän Munamarkkinoista!

Nyt saa myös laulaa kuorossa tai karaokessa sekä tanssia yhdessä muiden kanssa.

Kiihtymis- ja perustason alueiden ravintoloissakaan ei ole enää voimassa rajoituksia asiakasmäärään tai aukioloaikoihin, mutta leviämisvaiheen alueilla, kuten Varsinais-Suomessa, rajoituksia on edelleen olemassa. Rajoituksia on nyt kuitenkin höllennetty.

Leviämisalueella ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu kello 7–24 ja avoinna ne voivat olla aamuviidestä yöyhteen. Asiakasmäärää on rajoitettu siten, että jos alkoholin anniskelu on päätoimiala, käytössä on puolet asiakaspaikoista, muutoin sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Koronarajoitusten purku tulee kyseeseen, kun Suomessa saavutetaan vähintään 80 prosentin rokotekattavuus.

Iso muutos on sekin, että valtakunnallinen etätyösuositus päättyy ensi viikon perjantaina eli 15.10. Maskinkäyttösuosituksiakin on nyt lievennetty.

Hallitus on linjannut, että koronarajoitusten laajempi purku tulee kyseeseen, kun Suomessa saavutetaan 80–90 prosentin rokotekattavuus. Tällöin vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on saanut kaksi koronarokotusta.

Koronatilanne ja koronarokotetilanne vaihtelevat kuitenkin kunnittain paljonkin. Toistaiseksi rokotuskattavuustavoitteesta jäädään Laitilassa reilusti, sillä yli 12-vuotiaista laitilalaisista on rokotettu alle 60 prosenttia. Esimerkiksi Helsingissä 12 vuotta täyttäneistä lähes 70 prosenttia on saanut kaksi rokotusta.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi