Lähialueen raaka-aineista kokaten – Varppeen koulussa kotitaloustunnilla valmistettiin ruokaa kotimaisista raaka-aineista

1
Kotitalousopettaja Mari-Ann Heino-Koskinen opasti Eerika Sundholmia jälkiruuan valmistamisessa.

Esillä oli runsaasti erilaisia vihanneksia, juureksia ja muita Laitilassa ja lähialueella tuotettua ruokatarvikkeita, esimerkiksi porkkanaa, persiljaa, keräkaalia, punasipulia, valkosipulia, omenoita, hunajaa, naudanlihaa, mansikoita, puolukoita, jogurttia ja voita.

Raaka-aineet liittyivät Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliiton Kokkaa kotimaista -kampanjaan, johon myös MTK-Laitila osallistui.

– Kaikki muut raaka-aineet ovat kotimaisia paitsi inkivääri, yhdistyksen sihteeri Johanna Haijanen kertoo.

Alkuperäisessä reseptissä liha-kasviswokki valmistettiin possun lihasta, mutta koska Laitilassa Saloniemen tilalla kasvatetaan nautaa, tuottajat kysyivät opettajalta voisivatko he lahjoittaa possun sijasta nautaa. Ehdotus otettiin iloisesti yllättyneenä vastaan. Kotitalousopettaja Mari-Ann Heino-Koskinen kertoo, että naudan lihaa valmistetaan tavallisesti vain juhla-aterioilla.

– Muokkasimme reseptiä niin, että vaihdoimme valkoviinietikan tilalle punaviinietikan, Heino-Koskinen kertoo.

Myös karkkiporkkanoiden reseptiä muokattiin siten, että kotimaisen sokerin tilalla käytetään laitilalaista hunajaa.

Enemmistö tarvikkeista on tuotettu Laitilassa, mutta myös muut varsinaissuomalaiset kunnat ovat edustettuina. Spelttihelmet lahjoitti Maaritin Luomumylly, jonka kotipaikka on Mynämäki. Tosin tila sijaitsee aivan Laitilan rajalla Lemmin kylässä. Omenat puolestaan ovat peräisin Paraisilta.

– Nuoria ja aikuisiakin kiinnostaa yhä enemmän, mitä he syövät ja missä ja miten ruoka on tuotettu, Haijanen avaa kampanjan taustoja.

Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin ajatuksena on tuoda esiin ruuan matka pellosta pöytään. Tarkoitus on myös herätellä keskustelua ruuan vaikutuksesta ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin.

Notkuva herkkupöytä tarjosi ainekset pää- ja jälkiruokaan 70 oppilaalle. Kampanjan ruokia valmistettiin kotitaloustunneilla viime viikon aikana, ja niitä pääsivät valmistamaan myös kahdeksasluokkalaiset kotitalouden syventävälle kurssille osallistuvat nuoret. Aluksi Heino-Koskinen jakoi jokaiselle oman tehtävän ja sitten ryhdyttiin hommiin.

Kaalia, porkkanoita, sipulia, inkivääriä, valkosipulia ja omenoita pilkottiin wokkia varten. Lihan käsittelystä vastaavat nuoret siistivät ja paloittelivat lihan suikaleiksi. Toisessa päässä luokkaa valmistettiin koko porukalle jälkiruokaa.

Markus Raitio, Rasmus Mäkelä, Jaakko Westerlund ja Lauri Kivimäki vastasivat pääruuan valmistuksesta. Markus paloitteli ja käsitteli lihaa, Rasmus valmisti spelttihelmilisäkettä ja Jaakko sekä Lauri pilkkoivat wokkiin tulevia kasviksia ja omenoita.

– Muistattehan käyttää sipulien pilkkomiseen pientä leikkuulautaa, ettei jonkun omenat maistu seuraavalla kerralla sipulille, Heino-Koskinen muistutti luokan toisesta päästä ja sai myöntäviä vastauksia.

Tehtävänä oleva ruoka vaikutti nuorista hyvältä.

– Eilisen perusteella tämä on hyvää, Rasmus kertoi.

Hän on jo valmistanut wokkia edellisenä päivänä toisella kotitaloustunnilla. Myös Markus kertoi valmistaneensa ja maistaneensa ruokaa jo aikaisemmin.

Pojat kertoivat, että he miettivät ruuan alkuperää ja suosivat kotimaista.

Luokan toisessa päässä Eerika Sundholm valmisti jälkiruokaa.

– En ole koskaan ennen nähnyt tämän tyyppistä jälkiruokaa, mutta se on varmaankin hyvää, hän sanoi.

Eerika valmistaa ruokaa kotonakin ja pitää siitä.

– Teetkö makeita leivonnaisia, Heino-Koskinen kyseli samalla kun tuli katsomaan, miten jälkiruuan vamistus sujui.

– Enemmän tykkään laittaa kotimaista, Eerika kertoi.

Eerika vatkasi jogurttivaahtoa, johon lisätään puolukoita, mansikoita sekä hunajaa, minkä jälkeen koitti aika maistaa ruokaa.

– Eikö tämä kaipaa vähän lisää sokeria, Heino-Koskinen kysyi ja Eerika nyökkäsi.

– Ja eikö hunaja sopisi tähän paremmin kuin sokeri, Heino-Koskinen pohti ja Eerika oli samaa mieltä.

Myös pääruuan valmistus eteni, ja luokkatilassa leijaili aika huumava tuoksu. Tuli aika viimeistellä pääruoka lisäämällä siihen tuore persilja. Myös Rasmuksen valmistamat spelttihelmet alkoivat olla valmiita.

– Minusta nämä ovat erilaisia kuin eilen, Rasmus pohti maistellessaan helmiä.

Valmiita ne kuitenkin olivat, joten oli aika siirtyä pöytään. Muiden viimeistellessä ruokia toiset oppilaat olivat kattaneet pöydät. Kun padat ja paistinpannut oli nostettu pöytään, ei hetkeen kuulunut muuta kuin tyytyväistä keskustelua ja aterimien kilkatusta.

No miltä maistui?

– Hyvältä, Rasmus totesi ykskantaan eivätkä muutkaan näyttäneet olevan eri mieltä.

Opettajansa Mari-Ann Heino-Koskisen johdolla nuoret lähettivät kiitoksen tuottajille hyvistä raaka-aineista, joista he pääsivät valmistamaan aterian.

Lahjoitetut raaka-aineet

Naudanliha, voi, jogurtti, tuorejuusto: Riitta Saloniemi, Saloniemen Juustola, Laitila

Spelttihelmet: Maarit Lahtonen, Maaritin Luomumylly, Mynämäki

Punasipuli: Juha Kylä-Puhju, Laitila

Pakastemansikat ja puolukat: Timo Ranta, Rantamarjat, Laitila

Keräkaali: Kristian Mikola, Mikolan Tila Oy, Laitila

Porkkana: Timo Rihtilä, Laitila

Persilja: Janne Soini, Laitila

Omena: Tammiluodon puutarha, Parainen

Valkosipuli: Kiploks, valkosipuli, Masku

Hunaja: Johanna Haijanen, Villilän Mehiläistarhat, Laitila

Kokkaa kotimaista -kampanjan reseptit

 

Liha-kasviswokki(4 annosta)

300 g possun/naudan ulkofileetä

1 pieni punasipuli

2 porkkanaa

1 omena

200 g ruusukaalia tai keräkaalia

5 cm pala inkivääriä

3 valkosipulin

kynttä

2–3 rkl rypsiöljyä

Poista ulkofileestä kalvot ja viipaloi liha ohuiksi suikaleiksi.

Kuori sipuli, porkkana ja omena.

Leikkaa sipuli veneiksi ja pilko porkkana ja omena tulitikkumaisiksi suikaleiksi.

Aloita valmistelemalla kaikki ainekset valmiiksi, sillä wokki syntyy todella nopeasti, kun ainekset laitetaan pannulle. Laita viljalisäke kiehumaan samaan aikaan, kun alat paistamaan wokkia. Tarkista keitto-ohje ja -aika pakkauksesta.

Kastike

1 dl kasvislientä

½ dl vähäsuolaista

soijakastiketta

1 rkl hunajaa

1 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl maissitärkkelystä

Viimeistelyyn

½ ruukkua lehti- tai kähäräpersiljaa ja korianteria

Lisäkkeeksi

2 dl nopeasti kypsyvää vil2jalisäkettä, (esim. Fazer Alku Ruokakauraa tai Myllärin Ateriajyvät)

Mikäli käytät ruusukaalia, poista siitä kanta ja uloimmat lehdet, jos ne ovat huonoja ja viipaloi renkaiksi.

Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita maissitärkkelys joukkoon niin, ettei jää paakkuja.

Kaada puolet öljystä pannuun ja kuumenna todella kuumaksi. Ruskista lihasuikaleet pannussa ja nosta sivuun lautaselle.

Lisää toinen puoli öljystä pannuun ja lisää sipulit ja inkivääri. Paista muutama minuutti.

Lisää loput vihannekset ja lihapalat, jatka paistamista.

Kaada kastike tasaisena nauhana wokin sekaan koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa, tarkista maku.

Tarjoa hetiviljalisäkkeen kera.

Jogurttivaahtoa, kauramurua ja karkkiporkkanoita(4 annosta)

 

Kauramuru

40 g voita

1½ dl kaurahiutaleita

½ tl jauhettua kardemummaa

1 rkl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata voi ja mittaa muut aineet sekaan. Sekoita hyvin.

Levitä seos uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasolla.

Sekoita välillä, etteivät kaurahiutaleet pala.

Karkkiporkkanat

100 g (1 iso) porkkanaa

1 dl sokeria/sopiva määrä hunajaa

1 dl vettä

1 kanelitanko

Laita pieneen kattilaan vesi, sokeri ja kanelitanko.

Kuori ja siivuta porkkanat ohuiksi kiekoiksi.

Kun sokeri/hunajaliemi kiehuu, lisää porkkanasiivut.

Anna kiehua 2–3 minuuttia.

Ota kattila pois liedeltä.

Anna porkkanoiden jäähtyä liemessä.

Valuta porkkanat ennen käyttöä.

Jogurttivaahto

1 dl (60 g) pakastemansikoita

1 dl (50 g) pakastepuolukkaa

1 rkl sokeria

150 g (1½ dl) turkkilaista jogurttia

100 g maustamatonta tuorejuustoa

Sulata marjat, lisää sokeri joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi.

Mittaa tuorejuusto ja jogurtti kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Lisää marjasose joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa mousse kauramurun kanssa kerroksittain laseihin.

Koristele karkkiporkkanoilla, kauramurulla ja puolukoilla.

Lähde: Kokkaa kotimaista -kampanja, MTK-Suomi

1 KOMMENTTI

  1. Hei! Olen yrittänyt hakea L S ;mien sivulta Kokkaa kotimaista ,vaikeaa sellaiselle joka ei joka ei käytä digiä. Olin kiinnostunut nuorten kokkaamisesta ja olisin katsonut heidän menyytään. Meitä paperilehden lukioita on vielä,useimmiten iäkkäitä niin kuin minä,eikä aina mahdollista nettiin.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here