Laitilan uimahallin lyhyt kausi harmittaa uimareita

0
Arkistokuva

Laitilan Sanomiin on ottanut yhteyttä useampia kuntalaisia, jotka ovat esittäneet harmituksensa ja ihmetyksensä Laitilan uimahallin aukioloista ja koronakäytännöistä. Kummastusta on herättänyt muun muassa se, että uimahalli on avoinna vain noin yhdeksän kuukauden ajan.

– Ero esimerkiksi Uudenkaupungin ja Rauman uimahalleihin on iso, yhteyttä ottaneet ovat verranneet.

– Kyse on rahasta ja sopimuksesta, vastaa Laitilan vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson ja jatkaa:

– Laitilan kaupunki on budjetoitunut uimahallin kuluihin rahaa sen verran, että se riittää tällaiseen kauteen. Aikoinaan sopimus on kilpailutettu ja sovittu siten, että hallikausi alkaa syyskuun puolivälissä ja loppuu viikko ennen juhannusta.

Laitila on ulkoistanut uimahallipalvelujen tuottamisen ja ostaa palvelun Suomalainen Uimakoulu oy:ltä. Tänä syksynä hallin toimintakausi alkoi 13.9.2021 ja kausi päättyy 17.6.2022. Laitila maksaa uimahallitoiminnan pyörittämisestä Suomalaiselle Uimakoululle 19 000 euroa kuukaudessa.

LAITILAN Sanomiin yhteyttä ottaneet kuntalaiset huomauttavat kolmen kuukauden yhtämittaisen uimatauon olevan pitkä ainakin niille, joille uinti on ainoa mahdollinen liikuntamuoto. Vaikka luonnonvesiin heinä-elokuussa tarkenisikin, niin Laitilan uimarannat ovat huonojalkaiselle liian hankalia.

– Kaikille, joille liikkuminen on hankalaa muutoin kuin vedessä, uimahallin pitkä kiinniolo on vakava paikka.

– Tämä on aivan totta ja kolme kuukautta on pitkä aika olla harrastamatta liikuntaa, myöntää Anderssonkin.

Hänestä Laitilassa onkin paikallaan käydä keskustelua uimahallikauden pituudesta.

– Myös minuun on oltu yhteydessä tästä asiasta, hän kertoo.

LAITILAN Sanomiin yhteyttä ottaneet uimarit harmittelivat myös sitä, että uimahallien käytännöt vaihtelivat korona-aikana niin paljon. Heidän kertomansa kukaan joihinkin uimahalleihin oli helppo saada uimavuoro, mutta osa – kuten Laitilan uimahalli – oli jonkin aikaa kokonaan yleisöltä suljettu.

– Ihmetyttäähän se, kun naapurikaupungin uimahalliin otettiin joustavammin uimareita sisään.

Käytäntö oli korona-aikana monessa uimahallissa sellainen, että hallilta varattiin henkilökohtainen aika kerran tai useamman kerran viikossa. Laitilassa vastaava käytäntö otettiin käyttöön vasta viime huhtikuun viimeisellä viikolla ja alkuun kunkin käyttäjän oli mahdollisuus varata vain yksi aika viikossa.

– On totta, että meillä henkilökohtaisten aikojen varaus alkoi monia muita uimahalleja hitaammin. Alkuun sallimme vain yhden viikoittaisen ajan varaamisen, koska halusimme, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus käydä uimassa. Olemme kunnallinen palvelu, joten pitää ajatella tasapuolisesti kuntalaisia, Andersson vastaa.

Myöhemmin aikoja sai Laitilaankin varata viikossa useampia, koska uimahalliin tulijoita oli varsin maltillisesti.

MONEN käyttäjän mielestä Laitila rajoitti uimahallin käyttöä tarpeettoman tiukasti.

– Tietenkin tässä tunteessa osansa on sillä, että meitä on monia, jotka emme pääse kävelemään tai jumppaamaan, vaan vesiliikunta on ainoa sopiva liikuntamuoto. Ja kun näin on, kunnalta toivoisi tukea.

Ihmetystä herätti sekin, että yleisöä halliin ei päästetty, mutta koululaisille se oli avoinna normaalisti.

– Kun uimahalli on koko ajan ollut käyttökunnossa, niin miksi ihmeessä Laitila ei ottanut henkilökohtaista ajanvarausperiaatetta nopeammin käyttöön, kysyy yksi paikallislehteen yhteyttä ottaneista, joka on yrittänyt järjestää kyydin Uudenkaupungin uimahalliin muutaman kerran viikossa.

Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson kertoo uimahallin olleen korona-aikana koulujen käytössä, koska sen koronaohjeet sallivat.

– Uimaopetus kuuluu opetussuunnitelmaan, joten sen järjestäminen oli turvattava. Lisäksi oppilaiden uimaopetusta sai koronaohjeistuksen mukaan järjestää. Oppilaat kävivät uimassa tavallista pienemmissä ryhmissä.

Nyt Laitilan uimahalli on normaalisti auki.

– Laitilassa on hieno uimahalli ja hyvät puitteet harrastaa vesiliikuntaa, jos vain hallikausi olisi edes hieman nykyistä pidempi, toivovat Laitilan Sanomiin yhtyettä ottaneet vesiliikunnan harrastajat.