Löytävään vanhustyöhön tulevien yhteydenottojen määrä kasvussa – Koronaepidemian aikaisten rajoitusten vaikutukset näkyvät ikäihmisten hyvinvoinnissa

0
Tarina-ryhmässä keskustelu soljuu eteenpäin vapaasti. Leila Suominen, Liisa Aromaa, Eila Seitala ja Orvo Saarinen ovat Tarina-ryhmän vakikävijöitä. Saarisen vieressä istuu Löytävän Vanhustyön uusi työntekijä Tuija Tolvanen.

Koronaepidemia pysäytti Suomen keväällä 2020. Alkuvaiheen äkkijarrutuksella ja suurilla rajoitustoimilla suojeltiin heitä, joilla oli suurin riski sairastua vakavasti. Iän katsotaan olevan yksi vakavaan koronavirustautiin johtava riskitekijä. Jo tuolloin ennakoitiin, että myös rajoituksilla on kielteisiä vaikutuksia ikäihmisten hyvinvointiin.

Tämä näyttäisi käyneen toteen ja näkynyt myös lisääntyneinä yhteydenottoina Löytävään Vanhustyöhön. Vakka-Suomen Löytävä Vanhustyössä työskentelevät Heidi Raussi ja Päivi Maisila ovat työssään huomanneet, miten rajoitukset ovat vaikuttaneet ikäihmisiin.

– Sellaisille asiakkaille, jotka olivat tottuneet tekemään paljon ja osallistumaan retkille, oli iso muutos kun aktiviteetit jäivät tauolle, Raussi kertoo.

Raussin mukaan monien ikäihmisten kynnys osallistua järjestettävään toimintaan on kasvanut suureksi.

Rajoitukset ovat vaikuttaneet sekä ikäihmisten fyysiseen kuntoon että henkiseen hyvinvointiin.

– Lisäksi päihteiden käyttö on lisääntynyt ikäihmisilläkin. Näiden ongelmien korjaamiseen menee aikaa, Raussi sanoo.

Löytävän Vanhustyön työntekijät saivat yhteydenottoja myös huolestuneilta omaisilta, jotka kyselivät voivatko mennä katsomaan iäkkäitä läheisiään.

– Tällaisia puheluita tuli kymmeniä, Raussi muistelee.

Vakka-Suomessa löytävää vanhustyötä on jatkettu läpi epidemian. Alkuvaiheessa asiakaskäyntejä vähennettiin ja korvattiin puhelinsoitoilla. Raussi muistelee epidemian alkuaikojen olleen rankkoja.

Koronaepidemia herätti asiakkaissa huolta sekä oman että läheisten terveyden puolesta.

– Silloin sai tehdä todella paljon töitä, jotta sai asiakkaan ajatukset edes hetkeksi pois koronasta. Se oli vaikempaa puhelimessa kuin kasvotusten. Lausuimme runoja ja kuuntelimme yhdessä musiikkia.

Lisäksi he antoivat asiakkaille tehtäviä, joita nämä saattoivat tehdä kotonaan, kuten tarkkailla pihan lintuja ja muuta elämää. Tehtäviin palattiin seuraavassa puhelussa.

Löytävän vanhustyön toiminnan ydin on kiireettömässä kohtaamisessa.

– Kuunteleminen on kaiken A ja O. Asiakas saa itse sanoittaa omaa elämäänsä ja lähdetään sen pohjalta miettimään asioita, syyskuussa Löytävässä vanhustyössä aloittanut Tuija Tolvanen kertoo.

Raussi lisää, ettei tapaamiseen mennä valmiiden ideoiden kanssa vaan jatkoa suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa.

– Kyseessä on yksilöllinen matka, jokaisen polku on omanlainen, Raussi vahvistaa.

Jollain hyvinvointia voi parantaa vanhan harrastuksen löytäminen uudelleen. Yhtä auttaa, jos hän löytää liikunta- tai keskusteluystävän ja toiselle vaikeudet ovat monimutkaisempia, jolloin asiakassuhdekin on pidempi.

Löytävä vanhustyö on toiminut Laitilassa vuodesta 2018 lähtien. Henkilökohtaisten käyntien lisäksi Laitilassa toimii Pilke- sekä Tarina-ryhmä. Pilke-ryhmä on tarkoitettu ikäihmisille, joilla on tai on ollut haasteita päihteiden kanssa. Tarina-ryhmä kokoontuu joka viikko juttelemaan ja kahvittelemaan.

Hankkeella on rahoitus tämän vuoden loppuun asti. Rahoituksen jatko selviää joulukuun alkupuolella.

– Mikäli jatkorahoitus saadaan, haluaisimme kouluttaa omia vapaaehtoisia, joiden luokse voisimme ohjata asiakkaitamme, Maisila kertoo.

Maisila kertoo, että Vihtorinkadulla sijaitsevaan Löytävän Vanhustyön toimistoon saa poiketa aina, kun valot palavat ja ovi on auki.

– Lisäksi meillä on joka tiistai joku työntekijöistämme tavattavissa kello 13–15, hän kertoo.

Löytävä vanhustyö Vakka-Suomessa

  • Toimistot sijaitsevat Laitilassa ja Uudessakaupungissa, mutta toimintaa on koko Vakka-Suomessa.
  • Löytävän vanhustyöhön voi olla yhteydessä itse. Yhteyttä voi ottaa myös omainen tai vaikka naapuri, joka kokee, että ikäihminen voisi tarvita apua.
  • Löytävät saavat yhteydenottoja myös toisilta ammattilaisilta esimerkiksi kotihoidosta.
  • Löytävän Vanhustyön tarkoitus on tavoittaa, tukea ja ohjata ikääntyneitä tarvitsemiensa toimintojen ja palveluiden äärelle.

Tarina-ryhmässä puhellaan kaikenlaisista aiheista

– Aika tyhjänpäiväisiä päiviä ne olivat, kun ei ollut menoja, Eila Seitala huomauttaa.

Hän viittaa aikaan, kun kokoontumisia rajoitettiin koronaepidemian vuoksi eikä esimerkiksi Löytävän Vanhustyön Tarina-ryhmä voinut kokoontua. Päivi Maisila Löytävästä vanhustyöstä kertoo, että ryhmien ollessa tauolla he pitivät osallistujiin yhteyttä puhelimitse.

Ryhmät saivat kuitenkin jatkaa pidempään toimintaansa kuin harrasteryhmät eikä toiminta ollut tauolla pitkiä aikoja kerrallaan.

– Näitä ryhmiä (Tarina- ja Pilke-ryhmät) pidettiin hoidollisina ryhminä, jotka saivat jatkaa mahdollisimman pitkään. Ryhmillä katsottiin olevan vaikutus asiakkaiden hyvinvointiin, Maisila kertoo.

Seitala on osallistunut Löytävän vanhustyön Tarina-ryhmään siitä asti, kun ryhmä perustettiin Laitilaan eli kesästä 2019 lähtien. Ensimmäisenä kokoontumispaikkana toimi kirjasto.

– Minä tulin mukaan ryhmään viime keväänä, kun ryhmä kokoontui vielä Laineen talolla, Orvo Saarinen kertoo.

– Se oli mukavaa vaihtelua, kun kortteeri muuttui, Seitala muistelee.

Seitalan ja Saarisen lisäksi ryhmässä käyvät muun muassa Liisa Aromaa ja Leila Suominen. Suominen on ottanut hoitaakseen ryhmän emännän tehtävät ja hän huolehtii muun muassa siitä, että tapaamisissa on kahvitarjoilu.

Ryhmässä keskustellaan niistä asioista, jotka mieleen nousevat. Toisinaan lähdetään liikkeelle jostain teemasta, mutta keskustelu saa soljua eteenpäin hyvin vapaasti.

– Usein menee niin, että on joku teema. Joku aloittaa, siitä jatketaan ja muistellaan aika paljon vanhoja asioita, Aromaa kertoo.

Tarina-ryhmät ovat avoimia, joten ryhmä ottaa ilomielin uusia jäseniä vastaan.

– Ryhmässä käy noin kuuden hengen ryhmä, mutta koska joku on aina pois niin olisi mukavaa, jos ryhmään tulisi myös uusia jäseniä, Maisila kertoo.

Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin kello 13–15 Löytävän vanhustyön toimistolla.

Fysioterapiaopinnoista on ollut jo apua

Tuija Tolvanen aloitti uutena työntekijänä Vakka-Suomen Löytävässä Vanhustyössä syyskuun alussa. Hänellä on lähihoitajan ja fysioterapeutin koulutus ja hän opiskelee parhaillaan monimuoto-opintoina geronomiksi. Ikäihmisten kanssa työskentely on lähellä Tolvasen sydäntä.

– Myös fysioterapeuttina työskentelin pääasiassa ikäihmisten kanssa.

Löytävässä Vanhustyössä Tolvanen pitää siitä, että kiirettä ei ole.

– On mahdollisuus kohdata ihminen ihmisenä. Tällaista kallisarvoista työtä tulisi jatkossa tarjota enenevissä määrin.

Tolvanen tekee kotikäyntejä ja ohjaa Pilke-ryhmää Laitilassa. Hän on työn ohessa käynyt Pilke-ohjaajakoulutuksessa.

Hän on huomannut jo, että myös fysioterapeutin koulutuksesta on ollut työssä hyötyä.

– Jos asiakkaalla on jotain fyysistä vaivaa tai tarvetta apuvälineille, voin auttaa häntä suoraan ilman välikäsiä.

Korjattu 10.10 kello 18.46: Löytävä vanhustyö on toiminut Laitilassa vuodesta 2018 lähtien. Aiemmin jutussa luki, että vuodesta 2019 alkaen.