Miksi minä, kun ei muutkaan?

0

Jos ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää, yhdestoista hetki on nyt. Vuosia, jopa vuosikymmeniä on käytetty kinasteluun siitä, onko ilmastonmuutos todellinen vai ei. Se aika olisi näin jälkikäteen arvioiden voitu käyttää paremminkin.

Kunnat ovat tarttuneet tahoillaan toimiin päästöjen vähentämiseksi. Myös Laitila on mukana Hinku-verkostossa, jossa 70 kuntaa on sitoutunut leikkaamaan päästöjään siten, että ne ovat hiilineutraaleja vuoteen 2030 mennessä.

Kaupunginjohtaja Lauri Katteluksen mukaan ilmastonäkökulma pitäisikin huomioida kaikessa kaupungin päätöksenteossa, silloinkin kun ei edetä ilmastonäkökulma edellä.

Myös tavalliset ihmiset ovat tarttuneet toimeen. Yhdet kierrättävät, toiset punnitsevat lomavaihtoehtojaan ilmaston kannalta ja kolmannet järjestävät roskienkeruutalkoot pitääkseen lähiympäristön puhtaana.

Näistä pienistä puroista kasvaa iso joki, joka lopulta laskee valtamereen. Edellyttäen totta kai, että puroja on riittävästi.

Ilmastoitoimista keskustaessa nousee nimittäin helposti esiin argumentti: Miksi meidän pitäisi tehdä sitä tai tätä, kun Kiina, Yhdysvallat tai naapurin Perttikään ei luovu omista päästöistään. Mitä vaikutusta minun tekemisilläni muka on?

Jos jokainen teko vaatii toteutuakseen jonkun isomman niin mitään ei tapahdu myöskään seuraavan 30 vuoden aikana.

Jokaisen maan, jokaisen kaupungin ja kunnan ja viime kädessä jokaisen ihmisen pitää keskittyä siihen, miten ne voivat itse vaikuttaa asiaan ja mieluummin tarttua toimeen ensimmäisenä kuin viimeisenä.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi