Mun huone: Martissa on legoinsinööriainesta

0
Pöytänsä päälle seisomaan noussut Martti Heino esittelee tekniikkalegojen toimintaa.

Martti aloitti syksyllä seitsemännen luokan Raumalla Hj. Nortamon peruskoulussa. Hänen huoneessaan on parvisänky, koulupöytä, seinillä avohyllyjä ja viihdenurkkaus, jossa voi tv-näytölle ohjata puhelimen näytön ja katsoa videoita tai pelata vaikkapa Play Stationia.

– Eniten pelaan Minecraftia.

Sen olisi voinut melkeinpä arvata. Minecraft-pelissä rakennetaan erilaisia maailmoja kuutioista, vähän kuin legopalikoista. Ja legoista Martti tykkää. Hänen hyllynsä ovat täynnä erilaisia legoautoja, ja -koneita. Osa legoista kuten Land Rover Defender -maasturi tai nivelkaivoskuorma-auto Volvo 6×6 ovat hyvinkin tarkkoja pienoismalleja oikeista vastaavista.

Martti esittelee myös tekniikkalegoja, joiden nosturit liikkuvat, etupyörät liikkuvat ratista tai moottoreissa männät liikkuvat.

– Näitä voi ohjata sovelluksella, nuori mies kertoo ja nostaa lattialle pari kännykän avulla ohjattavaa autoa.

Eikä rakentelu jää pelkästään legopaketteihin, vaan Martti vie harrastuksen palikoiden kokoamisesta askeleen eteenpäin, elektroniikkaan ja robotiikkaan. Yhteen autoon hän on asentanut verkosta tilatun valosarjan.

– Tästä moottori tuli ulos, joten jatkokehittelen sitä sellaiseksi, millanen sen kannattaisi olla.

Osan legoista hän on saanut, mutta kalleimpien ostamiseen hän on osallistunut myös itse.

– Pienenä tykkäsin dubloista, mutta myöhemmin sitten legoista, hän kertoo ja esittelee dubloista rakentamansa kenkätelineen.

Se tosin on vähän luhistunut, mutta alempana olevia sandaaleja ei näin talvella tarvitakaan.

Martti vaikuttaa olevan keräilijäluonne. Hyllyltään hän esittelee Väiski Vemmelsääri -pienoishahmot, joita hänellä on koko sarja.

– Tätä etsittiin kaikkein kauiten, hän osoittaa yhtä hahmoista.

Huoneessa on myös Rauman Lukon kannatustuotteita. Martti kertoo kuuntelevansa Lukon pelejä mielellään radiosta. Joskus perhe käy myös paikan päällä katsomassa pelejä.

– Jääkiekkoa on kiva seurata.