Nuoren laulajan ensimmäinen kilpailu edessä

0
Kenraaliharjoituksessa kilpailukappaleet käytiin läpi. Ilari Hannula sai Johanna Kaarrolta viime hetken ohjeita myös lavaesiintymiseen.

18-vuotias Ilari Hannula osallistuu viikonloppuna Turussa pidettäviin Pentti Viherluoto -laulukilpailuihin. Laitilan lukion abiturientti on opiskellut laulua kaksi vuotta Musiikkikoulu Kaarrossa. Kilpailussa hän osallistuu 16-29 -vuotiaiden sarjaan ja esittää kolme Viherluodon säveltämää kappaletta.

– Lauantain välierissä laulan hitaan valssin Syysilta Ruissalossa. Jos pääsen sunnuntain finaaliin, esitän foxtrotin Pieni Polku ja jos olen superfinaalissa, laulan tangon Tummalle tytölleni, Hannula kertoo.

Ilarin laulunopettaja Johanna Kaarto pitää kilpailukappaleita vaativina. Ne on valittu järjestäjien osoittamalta listalta ja laulut lauletaan Elina Ukkonen Bandin säestäminä. Järjestäjä myös lähetti etukäteen saman yhtyeen soittaman taustanauhan, jotta harjoitustilanne olisi mahdollisimman autenttinen.

– Esimerkiksi hidas valssi on todella hidas ja siinä laulajalle tulee pitkiä taukoja. Emme harjoittele vain laulua vaan myös sitä, mitä taukojen aikana tehdään, miten lavalla ollaan, Kaarto sanoo.

Esiintyminen ei jännitä nuorta laulajaa. Hän on tottunut esiintymään pienestä pitäen koulun juhlissa ja muualla, missä laulajaa kaivattiin. Viherluodon sävellykset eivät olleet hänelle entuudestaan tuttuja, mutta muuten Ilari laulaa mieluiten suomeksi.

– Kotimaisista laulajista jonkinlaisia esikuvia ovat ainakin Juha Tapio ja Arttu Wiskari. Ulkomaisista Ed Sheeran.

Ilari on soittanut jonkun verran kitaraa ja vaikka harrastus ei juuri nyt ole aktiivinen hän miettii, että tulevaisuudessa mies ja kitara -yhdistelmä voisi hyvinkin olla mahdollinen. Myös opettaja kannustaa tarttumaan soittimeen.

– Se on sikälikin hyvä, että jos tulee taas nykyisenkaltainen poikkeustila, niin yksi ihminen pääsee helpommin esiintymään kuin kokonainen bändi.

Muusikon ammatti on Ilarin toiveissa, mutta hän tietää, että polku on kivinen.

– Harvat siihen pääsevät. Menen ensi vuonna kirjoitusten jälkeen armeijaan ja sitten pitäisi lähteä jonnekin opiskelemaan. Pyrin varmaan konservatorioon, mutta jos en pääse sinne niin kauppatieteet ovat ehkä toinen vaihtoehto.

Turkulainen säveltäjä Pentti Viherluoto (1915-2004) oli kotikaupunkinsa musiikkielämän ja etenkin kevyen musiikin pitkäaikainen vaikuttaja. Hänen uransa alkoi jo 1930 -luvulla ja kesti lähes elämän loppuun asti. Viherluodon laajan tuotannon tunnetuimpia sävellyksiä  ovat Puhelinlangat laulaa, Aamu Airistolla, Musta ruusu, Pieni polku ja Kaukainen ystävä.

Pentti Viherluoto -laulukilpailun järjestävät säveltäjän nimikkoseura yhteistyössä Turun konservatorion ja musiikkiopiston kanssa. Kilpailu järjestetään nyt toista kertaa.