Nuorten rokotekattavuus nousussa–Laitilan terveyskeskus järjestää toisenkin leffalippujen rokotustilaisuuden

0
Osa ravintoloista on jo ottanut koronapassin käyttöön ja osa aikoo ottaa sen pikkujoulukaudella.

Nuoret aikuiset ovat Laitilassa selvästi aiempaa motivoituneempia ottamaan koronarokotteen. Laitilan terveyskeskuksen ylilääkäri Tuuli Kuisman mukaan 25– 29-vuotiaiden rokotekattavuus on noussut lähes kahdeksan prosenttiyksikköä ja on nyt jo 59,6 prosenttia.

– Vielä on paljon matkaa 80 prosentin kattavuuteen, mutta nousu on hyvä, Kuisma sanoo.

20–24-vuotiaiden rokotekattavuus on noussut noin viisi prosenttiyksikköä ja on nyt 61 prosenttia.

Laitilan terveyskeskus järjesti viikko sitten keskiviikkona rokotetapahtuman, jossa 120:lle ensimmäisen rokotuksen ottavalle jaettiin elokuvalippu Laitilan Kinoon. Liput sponsoroi kuusi laitilalaista yritystä. Leffalipputempaus kiinnosti nuoria selvästi, sillä tilaisuudessa lähes 80 otti ensimmäisen rokotuksen. Terveyskeskus järjestää myös tällä viikolla, keskiviikkona 27.10., pop up -rokotustilaisuuden, jossa jaetaan elokuvalippuja.

Kuisma arvioi, että myös koronapassin käyttöönotto on hieman lisännyt rokotteiden ottajia. Ainakin Laitilan Kievari on ottanut koronapassin käyttöön. Kukonkulma Laila Nightclubista kerrotaan, että koronapassin käyttöönottoa harkitaan pikkujoulukaudeksi.

Koronapassin käyttöönotto herättää tunteita

Laitila – Kukoaskela erel -ryhmässä Facebookissa on käyty keskustelua koronapassin käyttöönotosta.

Keskustelun aloittaja ihmettelee, onko sen käyttöönotossa mitään järkeä:

–  Olemme ensin samassa tilassa ja hetken päästä osa ajetaan ulos koronasäännösten vuoksi! Jos jollain ulosajetuista olisikin ollut pelätty korona, se olisi kyllä varmasti jo ehtinyt tarttua.

– Niin, ei ravintola tuota käytäntöä ole keksinyt, vaan he tekevät työtään niin kuin viisaammat ovat päättäneet. Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että eihän tuossa ole mitään järkeä, yksi keskustelijoista toteaa.

Keskustelussa on mukana niitäkin, jotka ovat koronapassin kannalla:

– Valitettavasti ravintolassa olo ei ole pakollista, jolloin sinun on turha vedota perustuslaillisiin ”oikeuksiisi”, sillä niitä ei ole. Toiseksi, älä ole hölmö vaan hae se rokotus! Niin pääset taas jatkamaan baari-iltaasi loppuun asti, yksi keskustelijoista kehottaa.

– Ei se varmaan tullut sinulle yllätyksenä, että sellainen passi vaaditaan, jotta pääset juhlimaan koko illan. Seuraavalla kerralla olet sitten viisaampi ja käyt rokotuksella tai testissä ennen baari-iltaa, niin säästyt tältäkin mielipahalta. Ei se ravintoloiden syy ole, jos käyttävät vaihtoehtoa, missä saa ravintolan asiakaspaikat täyteen ja turvattua elinkeinonsa. Tässä nyt on ihan turha vedota mihinkään perustuslakiin yms. muihin oikeuksiin. Baarissa käyminen kun ei ole niitä pakollisia perusoikeuksia, toinen sanoo.

Osa pitää koronapassin käyttöönottoa silti syrjintänä:

– Syrjintä mm. terveydellisistä syistä on laissa kielletty? Ihan samalla lailla, kuin ei voi myöskään esimerkiksi etnisen taustan perusteella evätä pääsyä ravintolaan tai muutenkaan syrjiä. Kannattaa tutustua yhdenvertaisuuslakiin paremmin.

– Eli jos tällä mennään, ei ravintola saa myöskään käännyttää alaikäisiä oveltaan, tyrmätään tämä kannanotto.

Eräs keskustelija ehdottaa, että koronapassia pitäisi vilauttaa heti saapuessaan ravintolaan.

– Mun mielestä se passi pitäisi esittää heti kun tulee sisälle eikä sit vasta puolen yön aikaan silloin ainakin tiedettäisiin että kaikki on rokotettuja

– Kyl o ihmisil murhei maailmas. Nyt kun koiteta jollain tapaa normalisoitta tätä elämä ni sekä ei kelppa, ain o jolla joku päin perset, yksi kuittaa keskustelun.