Ohrapuuro maistui Walon talolla – ”Nykyisin ei mistään saa oikeita karjalanpiirakoita, joiden täyteessä olisi ohraa”

0
Ohrapuurolla istuvat Sirpa Suomala, Tuulikki Ala-Kyyny, Jarmo Laine, Riitta Koistinaho ja Raili Vähätalo.

Jussi Vaajasaari

– Aina kun meillä leivottiin, pantiin ohrista yön yli uuniin puuro hautumaan. Ohrapuuro oli todella hyvää ja ravitsevaa fyysisen työn tekijälle, kertoo ohrapuurolla istuva Asko Laine .

Laitilan Kulttuuriseura Walo järjesti sunnuntaina ohrapuuroiltapäivän. Walon talolla kävi ohrapuuroa nauttimassa kymmenkunta osallistujaa.

– Riisin tuominen ulkomailta on ympäristöepäystävällistä. Esikypsytetyistä ohrasuurimoista saa erinomaisen kiinanpadan, sanoo Kaarina Toivola .

Onneksi on ohra -kampanjasta innostuneet Walon jäsenet olivat kutsuneet talolleen väkeä nauttimaan terveellistä lähiruokaa. Ohrassa viehättävät sen kotimaisuus, ravintorikkaus ja kuitupitoisuus.

̶ Nykyisin ei saa mistään oikeita karjalanpiirakoita, joiden täytteenä olisi ohraa niin, kuin se alun perin oli tapana, kummastelee Raili Vähätalo .

Vanhassa hirsitalossa, elävän uunitulen lämmössä tarjottiin ohrapuuron jälkeen puuhellalla keitettyä pannukahvia ja Pelkosen leipomon pullaa.

– Ei mikkä ollu lapsen niin kamala, ko olla ruhmenpässin, kon puinnin yhteyress joka paikkan tarttus ruhmeni, kertoo Sirpa Suomala akanoista laitilalaisittain.

Onneksi on ohra! -kampanjan takana on Laitilan Kulttuurin Tuki ry, jonka ideana on ollut nostaa erilaisten tempausten avulla kotimaisen ohran arvostusta.