Onko maanviljelijällä kaikkia työkaluja? Entä saako lammasta harjata? – Lapset kysyvät maataloudesta, asiantuntijat vastaavat

0

Teksti: Iida Kauppi ja Hanna Hyttinen, kuvitus: Saana Sulonen

Pyysimme Laitilan Apilaniityn päiväkodista lapsilta kysymyksiä maataloudesta. Kimalaiset-ryhmästä tuli mielenkiintoisia kysymyksiä, joista toimitus valitsi kysymyksiä paikallisten asiantuntijoiden eli maatalousyrittäjien vastattavaksi.

Saako päästä lampaan kyytiin? Milana 5v.

– Valitettavasti lampailla ei voi ratsastaa. Lampaan selkä ei kestä painoa.

Maria Tapani, lammastilallinen, Katinhäntä, Laitila

Entä saako lammasta harjata? Venla 4v.

– Saa harjata, mutta vielä enemmän lampaat tykkäävät rapsutuksista.

Maria Tapani, lammastilallinen, Katinhäntä, Laitila

Onko sinulla erivärisiä lampaita? Minkä värisiä? Neea 5v.

– Meidän lampaat ovat kaikki valkoisia, mutta lampaita on monen värisiä, muun muassa mustia, ruskeita, kirjavia ja harmaita

Maria Tapani, lammastilallinen, Katinhäntä, Laitila

Saako lypsää lehmää? Minttu 5v.

– Kyllä lehmää saa lypsää ja pitää lypsää. Kun lehmä poikii eli saa vasikan, sille heruu utareisiin iso määrä maitoa, josta riittää yllin kyllin sekä sen vasikalle, että meille ihmisille. Ellei lehmää säännöllisesti lypsetä, tulee se kipeäksi.

– Lehmä on ennen vasikan saamistaan äitiyslomalla, eli me puhumme ammattikielellä ummessa-oloajasta. Tänä aikana sitä ei saa lypsää, sillä se kerryttää vasikalle tärkeitä vasta-aineita ja saa levätä tulevaa tuotantokautta varten. Eli vastaus on, että saa lypsää, kun on poikinut.

Saloniemen juustolan emäntä Riitta Saloniemi, Vaimaro, Laitila

Pääseekö lehmän kyytiin? Elli 5v.

– Lehmä ei ole varsinaisesti tarkoitettu ratsastettavaksi, vaikka sitäkin osa harrastemielessä harrastaa. Lehmän selkä ei ole tarkoitettu kantamaan ihmisen painoa, vaan sitä varten meillä on pyöreäselkäisempi hevonen käytössä.

Saloniemen juustolan emäntä Riitta Saloniemi, Vaimaro, Laitila

Onko maanviljelijällä kaikkia työkaluja? Minttu 5v.​

– Ei maanviljelijällä ihan kaikkia työkaluja ole, mutta koneiden ja rakennusten korjauksiin tarvittavat ainakin löytyy.

Janne Tättilä, maatalousyrittäjä, Kalanti

Onko puimuria helppo vai vaikea ajaa? Julius 5v.

– Puimurin ajaminen on kohtalaisen helppoa, kunhan tottuu takapyöräohjaukseen. Sen sijaan puimurin säätämistä ei taida kukaan osata täydellisesti. Säätämisellä tarkoitetaan puintikoneiston muuttujien kuten puintivälin, kelankierrosten, puhaltimen nopeuden, seulakoon ynnä muiden sellaisten muuttamista. Tarkoituksena on saada jyvät puitua ehjänä irti tähkistä ja lopuksi vielä puhdistettua mahdollisimman puhtaaksi.

Janne Tättilä, maatalousyrittäjä, Kalanti

Saako eläimiä silittää? Neea 5v. ​

– Saa eläimiä silittää. Nykypäivänä ei voi sikalaan vieraita ihmisiä oikein päästää, jottei sinne mene eläintauteja. Mutta totta kai, jos sikalaan pääsee, niin silittää saa.

– Mitä isompi sikala, sitä vähemmän sikoja silitellään. Ehkä emakkoa (eli äiti-possua) silitellään enemmän. Osa on siihen tottunut ja tykkää siitä. Osa ei taas tykkää lainkaan, että mennään edes samaan karsinaan, jos on pienet porsaat alla. Lapsemme silittelevät ja käsittelevät paljonkin sikoja. Meillä on yhdistelmä-sikala eli emakot ja porsaat kasvatetaan itse.

Elias Virtanen, maatalousyrittäjä, Kalanti

Saako syöttää possuja? Jimi 5v

– Sama vastaus periaatteessa kuin edelliseenkin eli saa syöttää, jos sikalaan pääsee. Pääsääntöisesti sikaloissa on automaattiruokinta, mutta meilläkin on sen verran alkeellinen, että ruokintakärryn kanssa kierretään.

Elias Virtanen, maatalousyrittäjä, Kalanti