Pyhärannassa muisteltiin lottia – Lotta Svärd -järjestö juhlii satavuotista taivaltaan

0
Huomionosoituksen pikkulottina aikanaan toimineet saivat Raija Heinonen, Mirja Koskinen ja Marja Kauppila. Kukat ojensi Arja Numme.

Jussi Vaajasaari

Lotta Svärd -järjestö juhlii satavuotista taivaltaan. Viime keskiviikkona Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen tapaamisessa aiheena oli Pyhärannan Lotta Svärd.

Eläkeyhdistyksen hallituksen jäsen Kari Kesäläinen kertoi kokousväelle Pyhärannan lotista. Hän luki vuonna 1930 Uudenkaupungin Sanomissa julkaistun Pyhärannan Lotta-Svärd yhdistyksen kymmenvuotishistoriikin. Sen oli kirjoittanut silloinen Rohdaisten koulun opettaja Liisa Repo.

– Lotta-toiminnasta ei helpolla löydy tietoja, ei ainakaan Pyhärannan osalta, sanoi Kari Kesäläinen.

Kuukausitapaamiseen oli kutsuttu alustajaksi Kaarina Teppo. Hän on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa kesät Pyhärannan Kukolassa. Kaarina Teppo on säkyläläinen opettaja, joka toimii yhdistyksessä Lottaperinne Rauma. Hän kertoi Lotta Svärd -järjestön toiminnasta ja historiasta.

– Lotat kuuluivat aluksi sisällissodan valkoisten joukkojen suojeluskuntien piiriin muodostuneeseen naisten vapaaehtoiseen toimintaan. Valtakunnallinen Lotta Svärd -yhdistys perustettiin vuonna 1920. Nimen järjestö sai Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoiden runosta Lotta Svärd. Jatkosodassa 90 000 lottaa olivat osa puolustusvoimia, kertoi Kaarina Teppo esityksensä alussa.

Kokoontumisessa saivat huomionosoituksen kolme pyhärantalaista, jotka aikanaan alle 16-vuotiaina ovat toimineet pikkulottina. Kukkia saivat Raija Heinonen, Marja Kauppila ja Mirja Koskinen.

– Kukat olisi pitänyt ojentaa 50 vuotta sitten, letkautti Kari Kesäläinen.

Pyhärannan yhdistyksellä on Lukkarin laulukööri, jota johtaa Kari Kesäläinen. Kuukausitapaamisessa hänen säestyksellään laulettiin muutamia Lottalauluja: Laulu Lotan päivänä, Kaukainen muisto, Tunnustus Suomen lotille ja Lotat toimessa. Kokousväki sai nauttia myös tietokilpailusta ja runoilusta.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja Arja Numme kertoi aktiiviselle kokousväelle yhdistyksen tulevista tapahtumista. Niitä ovat muun muassa liikunnalliset Akanvirta ja Äijävirta, Lukkarin laulukööri, teatterimatka Raumalle, kädentaitopiiri, syyskokous, Sinivalkoinen juhla ja boccian pelaaminen.

Otteita Pyhärannan Lotta-Svärd yhdistyksen historiikista vuodelta 1930

  • Pyhärannan paikallinen Lotta-Svärd yhdistys on 10-vuotias.
  • Pyhärannan Lotta-osasto perustettiin 12.12.1920. Perustava kokous pidettiin Rohdaisten kansakoululla, ja valittiin siinä johtokuntaan neidit Eine Karhi puheenjohtajaksi, Hilda Mäki-Tanila sihteeriksi, Impi Aaltonen rahastonhoitajaksi sekä jäseniksi Vieno Laurikkala, Senja Karhi ja S. Kaeri.
  • Nykyisen johtokunnan (1930) muodostavat opettaja Hilda Sonkkila, Fiinu Lotila puheejohtajana, Elli Rihtniemi rahastonhoitajana ja Martta Karhi, A. Saario ja Liisa Repo sihteerinä. Varajäseninä Fanny Uusi-Jaakkola ja H. Stenroos.

    Lähde: Kymmenvuotishistoriikki, julkaistu Uudenkaupungin Sanomissa 1930