Silmäpoliklinikalle vaikka illalla – Vakka-Suomen sairaalassa testataan hoitajien iltavastaanottoja

0
Lähihoitaja Laura Heinonen, sairaanhoitaja Heli-Päivikki Laurén ja osastonhoitaja Teija Leino esittelevät uuden hermosäiekuvauslaitteen, joka on juuri saatu käyttöön Vakka-Suomen sairaalaan.

Vakka-Suomen sairaalan silmäpoliklinikalle on saanut kesäkuusta alkaen myös ilta-aikoja. Idean äidit ovat silmäpoliklinikalla työskentelevät sairaanhoitaja Heli-Päivikki Laurén ja lähihoitaja Laura Heinonen.

– Meillä käy työikäisiä potilaita sekä lapsipotilaita, joiden vanhemmat ovat päivisin töissä. Halusimme helpottaa heidän käyntejään poliklinikalla, Laurén kertoo.

Iltavastaanotot hoitaa tämä hoitajakaksikko, vastaanotolla ei ole lääkäriä. Silmäpoliklinikalla on kuvauksia ja testejä, jotka kuuluvat hoitajien työhön, lääkäriä ei niissä tarvita. Lääkäri arvioi myöhemmin kuvat ja testitulokset.

Iltavastaanottoja on järjestetty toistaiseksi kerran kuukaudessa. Seuraava on 17.11. Vastaanottoaikaa on kello 19:ään asti.

Iltavastaanotto palvelee erityisesti säännöllisiä kävijöitä, esimerkiksi glaukoomapotilaita, joilta mitataan silmänpaine puolivuosittain ja tehdään näkökenttätesti sekä silmänpohjakuvaukset kahden vuoden välein. Diabeetikkojen silmänpohjakuvaukset hoidetaan perusterveydenhuollon puolella, mutta lapsipotilaiden silmänpohjakuvaukset ovat poliklinikalla. Lisäksi lasten visusten eli näkötestien seurannat hoidetaan poliklinikalla.

Vakka-Suomen sairaalaan ohjataan potilaita Vakka-Suomen kuntien lisäksi kauempaakin.

– Meillä käy potilaita muun muassa Naantalista ja Maskusta. He tulevat mielellään tänne, kun ei ole parkkiongelmia. Autolle pääsee sairaalan eteen, Laurén toteaa.

Poliklinikoiden osastonhoitaja Teija Leino on tyytyväinen, että silmäpoliklinikka on lähtenyt kokeilemaan iltavastaanottoa.

– Tämä on loistava päänavaus ja kun se vielä lähti hoitajien vapaaehtoisuudesta, ratkaisu on todella hyvä.

Leino kertoo, että julkisella puolella on keskusteltu iltavastaanotoista, mutta niiden järjestäminen ei ole oikein lähtenyt liikkeelle. Uudenkaupungin lähisairaalassa tehdään siis pioneerityötä. Sairaala on saanut iltavastaanotoista paljon myönteistä palautetta.

– Tämä on asiakaslähtöistä palvelua, Leino kehuu.

Heli-Päivikki Laurén sanoo, että myös hoitajien työskentelyn kannalta iltavastaanotto on hyvinkin toimiva.

– Kun puhutaan kognitiivisesta ergonomiasta, niin tässä se todella toteutuu. Kun talo hiljenee, eivätkä puhelimetkaan soi, saa keskittyä täysin rauhassa työhön. Lisäksi tämä tuo työhön vaihtelevuutta, kun välillä voi arkenakin lukea aamulla rauhassa lehden.

Osa asiakkaista on soittanut ja tarkistanut, että heidän vastaanottoaikansa on todella illalla. Vaikka yksityisellä puolella iltavastaanottoja on, julkisella puolella niihin ei ole totuttu.

Hoitohenkilöstön keskuudessa puhutaan paljonkin tulevasta sote-uudistuksesta. Teija Leinon mielestä hoitajien vastaanotoissa on iso potentiaali.

– Silmäpoliklinikka on tästä hyvä esimerkki. Kun hoitajilla on selkeät tehtävänkuvat ja heidän osaamisensa on varmistettu koulutuksella, lopputulos on hyvä.

Hän kehuu silmäpoliklinikan hoitajakaksikon innovatiivisuutta ja sitoutumista, sillä heidän ansiostaan Vakka-Suomen sairaalassa on otettu askel kohti tulevaisuutta. Laurénilla on yksi toive:

– Jospa saisimme paremmat tilat kuvaushuoneelle. Nykyinen on ahdas, eikä tilaa ole suunniteltu tähän käyttöön.

Vakka-Suomen sairaalan silmäpoliklinikan toimintaa kehitetään jatkuvasti. Poliklinikka sai juuri käyttöönsä OCT-laitteen, jolla tehdään hermosäiekuvauksia. Laite on vastaava kuin Tyksin kantasairaalalla Turussa.

– Yhteistyö kantasairaalan kanssa on muutenkin hyvin toimivaa. Saamme tarvittaessa konsultaatiota Turusta, lisäksi Tyksin silmälääkärillä on täällä Uudessakaupungissa vastaanotto kaksi kertaa viikossa, Laurén ja Heinonen kertovat.