Silmukat syntyvät kirjaa kuunnellessa–Novellikoukussa tehdään hyväntekeväisyyttä kutoen

0
Erja Salomaa, Maija-Liisa Tanhuanpää, Kaisa Urhonen, Eeva Vainio ja Riikka Ahokas ovat innokkaita käsityöihmisiä. Heistä on mukavaa, että kutomalla he voivat tehdä myös hyvää.

Erja Salomaa nostaa ison pinon sukkia, peittoja, hartiahuiveja ja kaulureita kirjaston pöydälle. Maija-Liisa Tanhuanpää kaivelee kassista valmiita sukkia.

Valmiit käsityöt toimitetaan kirjastosta neuvolaan sisaruslahjoiksi lapsille vauvaperheisiin sekä vanhuksille Kaukolankotiin ja muihin hoivayksiköihin. Novellikoukussa syntyy lämpimäisiä, joita monessa paikassa tarvitaan.

– Vanhuksille on toivottu esimerkiksi peittoja, jotta saa jaloille lämmintä pyörätuoliin, kun lähdetään ulos, sekä hartiahuiveja, hypistelymuhveja ja sukkia. Neuvolassa jaetaan sukkia lapsille, kirjastotoimenjohtaja Marja-Liisa Mutka kertoo.

Novellikoukku on valtakunnallinen kirjastojen tapahtuma. Kirjastossa luetaan novelleja tai muuta kirjallisuutta ja käsityöharrastajat kokoontuvat kuuntelemaan ja tekemään käsitöitä. Käsityöt menevät hyväntekeväisyyteen. Laitilassa hyväntekeväisyyslangat ovat lahjoittaneet Lions Club Laitila ja LC Laitila/Untamoinen.

– Kun toiminta alkoi, meitä oli parikymmentä aktiivista. Nyt meitä on alle kymmenen ja toivoisimme lisää ihmisiä mukaan, Eeva Vainio kertoo. Hän on osallistunut Novellikoukkuun sen perustamisesta lähtien eli syksystä 2015 alkaen.

Laitilan kirjastossa Novellikoukussa käy vierailijoita lukemassa. Lukijoina ovat olleet muun muassa kaupunginjohtaja Lauri Kattelus , kirkkoherra Petri Laitinen sekä useita muita kaupungissa tunnettuja henkilöitä. Silmukoita on syntynyt kuunnellessa novelleja, runoja, otteita romaaneista, tietokirjoista, Raamatusta ja lastenkirjoista.

– Kotona tulee paljon kudottua, mutta on mukava kokoontua tänne kerran kuukaudessa kutomaan. Ja saahan täältä lisää lankaa, naiset kertovat.

Novellikoukku kokoontuu kirjaston taidetilassa, joka on kaikille avoin. Vaikka ei harrastaisi käsitöitä, Novellikoukkuun voi osallistua ihan vain kuuntelijanakin. Kirjallisuuden maailma tulee aivan eri tavalla tutuksi, kun lukijat kertovat niitä lukiessaan myös suhteestaan kirjaan.

Novellikoukku on ollut tauolla koronan vuoksi, mutta kokoontumisia on järjestetty jälleen tänä syksynä. Seuraava Novellikoukku on torstaina 11.11. kello 17.30 ja lukijana sivistystoimenjohtaja Susanne Laaksonen .