Turvallista matkaa

0

Viime viikolla Laitilan lähiseudulla tapahtui kaksi kuolemankolaria, toinen Kasitiellä Raumalla ja toinen Kalannintiellä Uudessakaupungissa. Hirvieläinkolareja seudulla on viime aikoina sattunut erittäin runsaasti.

Tilastojen valossa liikennevahinkojen määrä on Suomessa laskenut, mutta liikenne on yhä vakava uhka ihmisten terveydelle ja omaisuudelle. Onnettomuustietoinstituutin mukaan tuhansia ihmisiä kuolee tai vammautuu liikenteessä joka vuosi. Onnettomuudet ovat aina inhimillisiä tragedioita.

Syksy on tuonyt mukanaan pimeyden, liukkauden ja tänä vuonna vielä lisää liikennettä, kun koronan takia annettu valtakunnallinen etätyösuositus purettiin. Onnettomuuksien todennäköisyydet siis kasvavat.

Tuleva talvi on toinen uuden tieliikennelain aikana. Se tarkoittaa, että talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Kesärenkailla saa siis teoriassa ajaa koko talven, mutta käytännössä leudotkaan talvet eivät ole jäättömiä tai lumettomia. Oikeastaan ilmastonmuutoksen takia säiden, ja tien pinnan liukkauden, arvaamattomuus on kasvanut. Liukasta on läpi talven, kun lämpötila sahaa plussan ja miinuksen välissä.

Vastuu turvallisista renkaista auton alla on kuljettajalla. Moni miettiikin, milloin kannattaa talvirenkaat autoon vaihtaa. Siihen oikean vastauksen antavat säätiedotteet, joita on saatavilla pari viikkoa eteenpäin.

Toivottavasti viime vuosina opituista uusista etätyökäytännöistä tulee pysyvästi joustoa arkeen. Jos autossa on aamun nollakeleillä alla kesärenkaat, niin etätyöhön kykenevät voivat toivottavasti jäädä etätöihin tai tehdä aamun etänä töitä ja mennä työpaikalle vasta myöhemmin valoisaan aikaan, kun suurimmat ruuhkat ovat ohi ja tiet varmasti sulia.

Iida Kauppi

iida.kauppi@laitilansanomat.fi