Vakka-opistolle hieno lahjoitus – Moldovasta kotoisin oleva puunveistomestari Dimitru Portaresko on saanut oppinsa isoisältään

0
Pyhimyshahmo alkaa muotoutua Dimitru Portareskon käsissä. Ensin ylimääräinen puuaines pois ja sen jälkeen tekemään yksityiskohtia.

Arto Kanerva

Moldovasta lähtöisin oleva Dimitru Portaresko on asunut kolmisen vuotta Laitilassa ja päätyi lähtemään mukaan kansalaisopiston puutyöpiiriin. Kiitoksena mukaan pääsystä hän veisti yhdestä puusta Vakka-opistolle komean kilven, jonka nyt syyskauden avajaisiksi lahjoitti opistolle.

Rehtori Tomi Kangas kiittää hienosta lahjoituksesta ja sanoo sen pääsevän saman tien Vakka-opiston toimiston seinälle. Jos opiston näyttely voidaan järjestää taas ensi keväänä, niin tämä veistotyö on varmasti siellä mukana kaikkien ihailtavana.

– Hienoa, että maahanmuuttajatkin ovat löytäneet Vakka-opiston ja lähteneet mukaan toimintaan. Tarjonta meillä on laajaa ja nuorimmat ovat vauvamuskarissa muutaman kuukauden ikäisiä ja vanhimmat yli 90-vuotiaita.

Kankaan mielestä opistolla on oma tehtävänsä maahanmuuttajien kotoutuksessa ja sitä varten on Kotona Maailmalla -hanke, jossa keskitytään kielen ja kulttuurin opetukseen.

Portaresko on lapsesta asti ollut isoisänsä opissa Moldovassa. Ensin hän seurasi vierestä isoisänsä työskentelyä. 13-vuotiaana hän sai sitten ottaa taltan käteensä ja ryhtyä itse veistämään. Nyt 24-vuotiaana hän on Moldovan nuorin puunveistomestari, jolla on ollut oma näyttely. Hän on tehnyt esineitä myös sikäläiselle presidentille.

Puutyöpiiriä 28 vuotta vetänyt Jouni Varjo pyörittelee päätään kertoessaan, ettei vuosien varrella ole aikaisemmin tällaista kaveria tullut vastaan.

– Ei ole ollut mitään opetettavaa, mitä nyt koneiden käyttöä olen opastanut ja kertonut työturvallisuusasioista.

Puutyöpiiri kokoontuu kerran viikossa, neljä tuntia kerrallaan. Varjo arvio opistolle nyt lahjoitetun koristeellisen kilven valmistuneen vajaassa 20 tunnissa. Eikä kertaakaan haavaa sormessa, vaikka taltat ovat niin teräviä, että leikkaavat puuta kuin juustoa.

Portaresko on töissä Tuorekartanossa, ja puun veistäminen vie ison osan vapaa-ajasta. Puutyöpiirin syyskauden hän aloitti ryhtymällä veistämään pyhimyshahmoa. Puunkappale kiinni höyläpenkkiin ja yli 30 erilaista talttaa käden ulottuville, sitten taltalla sipaisu käsivarteen, terävä näyttää olevan, koskapa karvat lähtivät.

– Eri puulaaduista lehmus on mieluisin veistettävä, sillä se on mukavan pehmeää. Koivu toisaalta kovaa puuta, mutta tasasyisenä senkin veistäminen on mukavaa, Portaresko kertoo.

Korjattu 11.10. kello 15.55.: Dimitru Portaresko on töissä Tuorekartanossa, ei Vihannes-Laitilassa.