Valehtelun monet kasvot

0

Kello on viisi. Vedän kengät jalkaan ja lähden vauhdikkaasti ulos. Olen ottamassa puhelinta esille, kun ystäväni soittaa minulle. Hän ilmoittaa puhelimessa, ettei voikaan tulla kanssani elokuviin kuumeen takia. Olen surullinen mutta toivotan hänelle paranemisia. Avaan oven ja menen takaisin sisälle. Myöhemmin illalla katson puhelinta. Näen muiden julkaisemissa kuvissa ystäväni menneen sittenkin elokuviin.

Valehtelu on asia, jota tapahtuu päivittäin. Sen takia ihmiset pahoittavat mielensä tai tapahtuu jotain vielä pahempaa. Valehteleminen on aina väärin, vaikka sillä pyrittäisiin hyvään, kuten välttämään riita. Jokainen ihminen valehtelee jossain vaiheessa elämää, jotkut useammin kuin toiset.

Kun jotain tekee usein, se jää tavaksi. Ihmisen valehdeltua tarpeeksi monta kertaa, hän menettää muiden luottamuksen. Valehtelu voi tehdä pahaa molemmille osapuolille. Toinen tuntee olevansa petetty, ja toisella on huono omatunto. En väitä, ettenkö olisi itse valehdellut. Joskus se tuntuu olevan ainoa ratkaisu päästä jostain tukalasta tilanteesta. Silti pitäisi olla rehellinen ja miettiä, onko kyseessä ainoa ratkaisu tai ylipäätään hyvä ratkaisu.

Pitääkö aina kertoa totuus? Tärkeintä on myöntää, kun on valehdellut. Vaikka totuuden kertominen olisi vaikeaa, se pitäisi tehdä. Asiat kannattaa aina selvittää kasvotusten, koska yleensä silloin mitään ei jää epäselväksi. Pitää muistaa, että ihmiset arvostavat rehellisyyttä.

Mieti aina tarkasti miltä itsestäsi tuntuisi, jos sinulle valehdeltaisiin. Itselle on myös helpompaa, kun ei tarvitse valehdella, sillä silloin mikään ei paina mieltä, eikä salattavaa ole. Kaikkien on parempi olla, kun kukaan ei valehtele. Valehtelusta jää aina kiinni.

Lumia Reivo
Varppeen koulun 8.-luokkalainen
Mielipidekirjoitus on kirjoitettu koulussa äidinkielen tunnilla.