Verkkokurssilta oppia itsensä hyväksymiseen

0
Johtava psykologi Jaana Haapasalon mukaan Perhepolku -verkkokurssi sopii oikeastaan kenelle tahansa, sillä myötätuntoinen suhtautuminen omaan itseensä on kaikille tärkeää.

Arto Kanerva

Laitilan kaupunki on hankkinut lisenssin Perhepolku -verkkokurssiin, joka on periaatteessa tarkoitettu lapsiperheiden vanhemmille, mutta sopii yhtä lailla kenelle tahansa. Kurssin tavoitteena on vahvistaa kenen tahansa vanhemman myötätuntoa itseään kohtaan ja tukea myötätuntoista vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä.

Tutkijat ovat havainneet, että itsemyötätunto on tärkeää. Liika itsekriittisyys on aina huono asia, virheet pitää hyväksyä ja muistaa, ettei kukaan ole täydellinen, sanoo johtava psykologi Jaana Haapasalo Laitilan terveyskeskuksen mielenterveysyksiköstä.

– Tämä Perhepolku -kurssi on matalan kynnyksen toimintaa. Kurssin voi tehdä haluamansa kokoisissa paloissa ja omassa tahdissa, omassa rauhassa tarvitsematta olla ryhmässä. Tarkoituksena on saada kurssille osallistujat pohtimaan asioita, miettimään omia ajattelutapojaan, onko oma suhtautuminen itseen ja toisiin ehkä liian kriittinen, mistä sellainen ajattelumalli on tullut ja miten siitä voisi päästä eroon.

Haapasalon mukaan vanhemman kriittisyys itseään ja perheenjäseniä kohtaan heijastuu koko elämään ja erityisesti lapsiin. Vanhemmuuteen kuuluu lapsen kaikkien tunteiden kohtaaminen, tunteista puhuminen, kannustaminen ja kiitoksen antaminen. Lapsi pitää hyväksyä omana itsenään, ilman suorituspaineita ja huomion kiinnittämistä ulkoisiin asioihin. Kaikki tämä heijastuu lapsen tulevaisuuteen.

– Tärkeintä on tiedostaminen. Tiedostaa, ettei tarvitse olla täydellinen. Tunteet tulevat ja menevät, elämään mahtuu vastoinkäymisiä. On tärkeää ymmärtää, ettei kenenkään tarvitse olla täydellinen, hyväksyä itsensä vähättelemättä ja liioittelematta asioita, olla oma paras ystävänsä Haapasalo sanoo.

Perhepolku -verkkokurssi on lähtöisin Jyväskylän yliopistosta. Kurssin oli viime keväänä hankkinut 27 kuntaa.

Kurssin pilottihanke Vantaalla oli poikinut hyviä kokemuksia ja myönteisiä lausuntoja. Haapasalon mukaan digitaaliset palvelut kehittyvät, mutta eivät korvaa ihmisten kohtaamista. Laitilassa neuvola, päiväkoti ja koulut kertovat kurssista vanhemmille.

Kurssi löytyy kirjautumis- ja rekisteröitymisohjeineen Laitilan kaupungin kotisivuilta kohdasta Sosiaalipalvelut.