Asfalttialan koulutusta pitäisi kehittää – HTG-Asfaltti valittiin Laitilan Vuoden yrittäjäksi

0
Hannu Grönholmin mielestä Laitila on hyvä paikka yrittäjälle. Yrittäjyyden arvostus yleensä on noussut tällä vuosituhannella.

Hannu Grönholmin perustama HTG-Asfaltti on Laitilan Vuoden yrittäjä. Pääasiassa yksityistalouksia palveleva asfalttifirma palkittiin Varsinais-Suomen yrittäjägaalassa viime lauantaina.

Kodjalassa syntynyt Grönholm kertoo tehneensä asfalttitöitä koko aikuisikänsä. Oman yrityksen hän perusti 1995.

– Meitä oli alussa minä ja kolme miestä. Nyt työllistämme neljä asfalttimiestä ja kaksi autonkuljettajaa, jotka ovat itsenäisiä urakoitsijoita. Myös minun poikani Henri on mukana ja omistaa puolet yrityksestä, Grönholm kertoo.

Asfaltointitöitä on riittänyt melko tasaisesti koko ajan. Tyypillinen kohde on omakotitalon tai muun kiinteistön piha, joka halutaan helppohoitoiseksi. Lisäksi päällystetään esimerkiksi pyöräteitä ja tehdään monenlaisia asfalttipaikkauksia.

– Uusien omakotitalojen pihat asvaltoidaan nykyään lähes järjestään, se on lisääntynyt. Sellaisessa käytössä mitä tavallisen omakotitalon pihassa on, asfaltti on aika huoltovapaata ja kestää todella kauan hyvänä. Se edellyttää tietysti sitä, että pohja on tehty hyvin.

Jos asfaltti jostain syystä poistetaan, se voidaan kierrättää ja käyttää uuden asfaltin joukossa. Vanhaa asfalttia ei kuitenkaan saa olla liikaa.

– Korkeintaan 20 prosenttia, muuten kestävyys heikkenee.

Hyvälle pohjalle asfaltin levittäminen käy nopeasti. Piha-asvaltoinnissa menee Grönholmin mukaan pari-kolme tuntia ja parhaimmillaan on ehditty asvaltoida jopa kuusi pihaa päivässä. Toiminta-alueena palkitulla yrityksellä on koko Varsinais-Suomi ja Satakunta, pääalueena Vakka-Suomi.  

– Teen itse pohjatöitä. Illat ja viikonloput kuluvat aika pitkälle siinä, että käyn katsomassa uudet työkohteet.

Asfalttitöitä ei voi tehdä jos maassa on lunta ja pakkanen paukkuu. Ilmasto on kuitenkin lämmennyt niin, että vuotuinen toiminta-aika on selvästi pidentynyt. Vain tammi-, helmi-, ja maaliskuu ovat enää niitä, joista varmuudella voi sanoa ettei asvaltointi onnistu. Viime vuonna viimeiset työt tehtiin joulukuussa. Uusi sesonki alkaa keväällä ja maaliskuussa Grönholmin puhelin alkaa soida.

– Jos pohja on valmiina, pieni pakkanen ei haittaa asvaltointia.

Yrittäjyyden arvostus on Grönholmin mielestä noussut tällä vuosituhannella. Hän ei tiedä, valitsisiko yrittäjyyden uudestaan jos saisi päättää, mutta on joka tapauksessa melko tyytyväinen työhönsä. Grönholmia ei haittaa, vaikka tulevat työt tietää aina korkeintaan muutamia viikkoja etukäteen, siihen hän on tottunut. Suurin epävarmuustekijä on työvoiman riittäminen alalla yleensä.

– Lapiomiehistä on pulaa, heitä ei tahdo löytyä mistään. Asfalttitöihin ei ole mitään koulutusta, työ opitaan tekemällä. Jotenkin sitä koulutusta pitäisi kehittää, oppisopimus olisi varmasti paras keino.

Miehisenä pidetyllä alalla on nykyään myös naisia. Lapiotöitä hekään eivät juuri tee vaan työskentelevät jyräkuskeina ja koneasemanhoitajina.

60 vuotta ylittänyt Grönholm ei aio lopettaa työntekoa, vaikka hän voisi jäädä eläkkeelle jo parin vuoden päästä. Kunto on hyvä, mistä osittain voi kiittää lenkkeilyharrastusta ja jääkiekkoseura Kukonpoikia, jonka jäsen Grönholm on.

– Katsotaan sitten. Tuskin sitä kokonaan osaisi lopettaa.

Laitilan Vuoden yrittäjän valinnasta vastasi Laitilan-Pyhärannan yrittäjäyhdistys.