Hyvänen aika! -esitys juhlistaa runoviikkoa

0
Monologi perustuu pitkälti Henry Räsäsen omiin keikkakokemuksiin.

Varsinais-Suomen runoviikkoa vietetään 4.–14.11. Laitilan kirjastossa runoviikko huipentuu maanantaina 8.11. Henry Räsäsen monologiesitykseen Hyvänen aika! – maatakiertävän runonlausujan taiteilijajuhla.

Hyvänen aika! kertoo riehakkaalla tavalla tragikoomista elämää eläneen kiertue-esiintyjän taiteilijajuhlasta. Paljastuksia täynnä olevan juhlaillan seremoniamestarina toimii taiteilijan autokuski, joka on neljännesvuosisadan kestäneen keikkailun aikana nähnyt ja kokenut kaiken. Kyseessä on fiktiivinen esitys, jonka juuret ovat tosielämässä. Räsänen on kiertänyt esiintyjänä 25 vuotta ja tehnyt yli 3 000 keikkaa. Freelancerin elämä ei ole aina helppoa ja kaikenlaista tapahtuu.

Henry Räsänen on ollut viime aikona voimakkaasti esillä taistelemassa kulttuurialan freelancereiden oikeuksien puolesta koronakriisin keskellä. Räsänen teki muun muassa yhdessä 500 muun taiteilijan kanssa koronatukien epäoikeudenmukaisesta jakamisesta kantelun oikeuskanslerille.

Tunnin kestävän monologin on ohjannut Juhani Joensuu ja se on tekijäkaksikon yhdessä käsikirjoittama. Esitys sijoittui vuonna 2020 Oulussa pidetyn valtakunnallisen monologikilpailun finaalissa toiseksi.

Räsänen on tehnyt työkseen kiertueteatteria eri muodoissaan vuodesta 1996 lähtien. Omien esiintymisiensä lisäksi hän on tuottanut useita teatterikiertueita ja kulttuuritapahtumia, tehnyt käsikirjoituksia, kouluttanut, toiminut hankevetäjänä ja ohjannut näytelmiä.Tiivis yhteistyö teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija Juhani Joensuun kanssa on synnyttänyt useita monologeja sekä erilaisissa tilaisuuksissa ympäri Suomea kiertäneen huumorihahmon, kaikkien alojen asiantuntija Waikko Joen.

Monologiesityksen järjestää Laitilan kirjasto ja kulttuuritoimi. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja esitys alkaa kello 17.30.