”Hyvinvointialueiden riittävä rahoitus ei voi jäädä kuntien hyväntahtoisuuden varaan” – Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus muistuttaa kuntien olevan itsehallinnollisia julkisia toimijoita

0
Lauri Kattelus. Arkistokuva

Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus osallistui maanantaina järjestettyyn hyvinvointialueita koskevaan ministerien aluekierrokseen.

Tilaisuuteen etänä osallistunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) muistutti tiukasti kuntia siitä, että näiden tulisi pidättäytyä ensi vuoden talousarvionsa osaoptimoinnista.

Tällä ministeri viittasi siihen, että kunnat saattavat yrittää saada sosiaali- ja terveysmenonsa näyttämään todellista pienemmiltä, jotta niille itselleen jäisi sote-uudistuksen toteutumisen jälkeen suurempi rahoitus.

Hyvinvointialueille tuleva rahoitus määräytyy osittain sen mukaan, millaiset sote-menot ovat olleet vuosina 2021 ja 2022. Jos kunnat yrittävät saada sote-menot näyttämään pienemmältä, hyvinvointialueiden rahoitus saattaa jäädä liian pieneksi sen todellisiin menoihin nähden.

Kattelus katsoo, ettei ole kuntien tehtävä varmistaa hyvinvointialueiden riittävää rahoitusta.

– Hyvinvointialueiden riittävä rahoitus ei voi jäädä kuntien hyväntahtoisuuden varaan. Se on valtion tehtävä, Kattelus huomautti Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

Katteluksen mukaan Varsinais-Suomi on katsottu hallituksen omissa laskelmissa niin sanotuksi terveeksi maakunnaksi, mikä pienentää hyvinvointialueen rahoituksen määrää.

– Eihän se voi olla kuntien vika, että valtio on tehnyt tällaisen mallin, Kattelus kertoi Laitilan Sanomille .

Laitilan kaupunginjohtaja muistuttaa myös kuntien olevan julkisen vallan toimijoita eivätkä valtiovallan jatke.

Kattelus ei ollut tyytyväinen tilaisuuden antiin. Hänellä olisi ollut kysyttävää, mutta hän ei saanut tilaisuudessa kysymysvuoroa. Myös se ihmetytti, että ministeri Kiuru osallistui tilaisuuteen etäyhteydellä, vaikka alunperin hänen piti tulla paikan päälle.

– Ymmärrän ministerin kiireet, mutta kuvittelisin, että Varsinais-Suomi olisi yhtenä maakuntana sellainen, että hän tulisi paikalle. Varsinkin kun hänen syytöksensä oli se, että ollaan takamatkalla ja tehdään kaikki väärin.