Ihmisarvo on loukkaamaton

0

Vaikka Laitilassa on terveyskeskuksen tiedotteen mukaan todettu viimeisen kahden viikon aikana vain yksi uusi koronavirustartunta, epidemia ei ole Varsinais-Suomessa yleisesti laantumaan päin.

Viime viikolla rikottiin kaksikin kyseenaalaista ennätystä. Perjantaina uutisoitiin, että Tyksissä analysoitujen positiivisten koronanäytteiden osuus oli ennätyskorkealla. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti, että analysoiduista näytteistä jopa 10 prosenttia oli positiivisia. Torstaina puolestaan uutisoitiin koko maan korkeimmasta päiväkohtaisesta ennätyksestä eli 1 259 uudesta tartunnasta.

Yli 12-vuotiaista 81 prosenttia on ottanut vähintään kaksi rokoteannosta. Parhaillaan Suomessa keskustellaan 5–11-vuotiaiden rokotusten aloittamisesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri ja Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (Krar) sihteeri Hanna Nohynekin mukaan lasten rokotuksista päätettäessä on rokotteen hyödyt ja haitat punnittava erityisen tarkkaan ( Helsingin Sanomat 20.11. ). Nohynekin mukaan päätös lasten rokottamisesta tehdään joulukuun alkupuolella.

Keskustelu koronarokotteiden ympärillä on käynyt kiivaana koko syksyn. Noin 13 prosenttia yli 12-vuotiaista ei ole ottanut koronarokotusta, mikä on nostanut esiin kärkkäitä mielipiteitä siitä, kuuluuko rokottamattomille lähettää lasku näiden saamasta tehohoidosta.

Tyksin tehohoidon ylilääkäri Mika Valtosen mukaan (Helsingin Sanomat 22.11.) potilaiden asettaminen eriarvoiseen asemaan on täysin kestämätön ajatus. Valtonen huomauttaa, ettei ihmisen arvoa voi sitoa hänen tekemiinsä valintoihin. Ihmisarvo on hänen mukaansa loukkaamaton.

Valtonen on kuitenkin sitä mieltä, että rokotteen ottamatta jättäminen on vastuutonta, kun otetaan huomioon muille ihmisille ja yhteiskunnalle aiheutetut haitat.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi