
Laitila on keskittänyt joukkorokotukset niin sanottuun Terveystaloon eli entiseen neuvolan rakennukseen. Tällä viikolla siellä alkavat influenssarokotukset ja totuttuun tapaan keskiviikkoisin jatkuvat koronarokotukset.
Influenssarokotteiden perään on jo runsaasti kyselty, kertoo vastaava sairaanhoitaja Aila Hoppponen Laitilan terveyskeskuksesta.
– Viime vuonna ihmiset ottivat rokotteita paljon ja vilkkaalta vaikuttaa nytkin. Korostamme kuitenkin, että Laitilassa influenssarokotteita riittää kaikille, jotka sen haluavat ottaa.
Viime vuonna influenssarokotteet loppuivat poikkeuksellisen kovan kysynnän vuoksi erityisesti yksityisen puolen toimijoilta sekä apteekeista.
– Ainakin terveyskeskukseen on rokotteita nyt saatu tavanomaista runsaammin.
“Laitilassa influenssarokotteita riittää kaikille, jotka sen haluavat ottaa.”
TÄSTÄ viikosta lähtien neljän seuraavan viikon ajan influenssarokotuspäivät ovat tiistai ja torstai, jolloin rokotteen voi käydä hakemassa tiettyinä aikoina ilman ajanvarausta tai rokotusajan varaamalla. Ensimmäisellä rokotusviikolla eli tänään tiistaina ja ylihuomenna torstaina on tarjolla aamu-, päivä- ja ilta-aikoja. Lisäksi perjantaina 19.11. rokotetaan ilman ajanvarausta ilta-aikaan.
– Influenssarokotteiden anto on keskitetty marraskuuhun, mutta rokotteita saa sen jälkeenkin, Aila Hopponen muistuttaa.
Moni saa influenssarokotteen työterveyden kautta työnantajan maksamana, osa taas kuuluu niihin, jotka ovat esimerkiksi ikänsä vuoksi oikeutettuja ilmaiseen rokotteeseen ja saavat sen kunnan perusterveydenhuollossa. Osa puolestaan ottaa influenssarokotteen itse maksaen.
– Tällöin rokotteeseen saa reseptin joko apteekin tai terveyskeskuksen kautta ja influenssarokotusaikana tullaan rokotteen kanssa paikalle, Hopponen ohjeistaa.
ENTISESSÄ neuvolarakennuksessa on joukkorokottamisen käytäntöjä hiottu koronarokotustilaisuuksissa. Aiemmin Laitilan koronarokotukset hoidettiin monitoimihallissa, jossa tilat olivat suorastaan ruhtinaallisen isot.
– Rokottaminen hoituu sujuvasti, kun kaksi paria rokottaa samaan aikaan. Toinen parin jäsen rokottaa ja toinen kirjaa tiedot, Hopponen selvittää ja lisää:
– Influenssarokotteet ovat valmiiksi ruiskuissa, mikä säästää meiltä aikaa. Koronarokotteethan pitää itse sekoittaa.
Hän muistuttaa, että rokotuksiin tullaan terveenä, huolehditaan turvaväleistä ja käytetään maskia.
– Lisäksi kannattaa ottaa Kela-kortti mukaan tietojen ylöskirjaamista varten sekä valita päälle paita, josta saa olkapään helposti esiin.
INFLUENSSAROKOTTEEN teho alkaa purra noin kaksi viikkoa rokotteen ottamisen jälkeen. Rokotetta suositellaan erityisesti niille, joille influenssa voi olla vaarallinen eli lääketieteellisille riskiryhmille, 65 vuotta täyttäneille, raskaana oleville sekä lapsille, jotka ovat täyttäneet 6 kuukautta, mutta ovat alle 7-vuotiaita.
– Rokote suojaa itseä ja muita, vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kuvaa ja nostaa esiin myös yhden ryhmän, jolle hän erityisesti suosittelisi influenssarokotetta.
– Armeijaan menevien olisi kyllä hyvä ottaa influenssarokote.
Influenssarokotereseptin voi pyytää puhelimitse terveyskeskuksesta numerosta 02 8501 8301. Samasta numerosta voi myös varata itselleen ajan influenssarokotukseen. Ajanvarauksen voi tehdä myös sähköisessä järjestelmässä osoitteessa laitila.terveytesi.fi. Tarkemmat rokotusajankohdat löytyvät terveyskeskuksen kotisivuilta.

Influenssakaudesta ennustetaan ärhäkkää
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteasiantuntija, ylilääkäri Hanna Nohynek on julkisuudessa esittänyt arveluja, että tulevasta influenssakaudesta odotetaan tavanomaista rajumpaa. Syinä ovat esimerkiksi koronarajoitusten purkaminen ja matkustamisen lisääntyminen.
– Viruksetkin lähtevät liikkeelle, kun matkustellaan ja ollaan tapahtumissa, joissa on paljon ihmisiä, taustoittaa Laitilan terveyskeskuksen vastaava hoitaja Aila Hopponen.
Hän muistuttaa, että viime influenssakausi jäi verraten laimeaksi.
– Tautitapauksia ei ollut paljoa ja esimerkiksi lapsi- ja vanhuspotilaita oli selvästi tavanomaista vähemmän. Ero vuoden takaiseen tilanteeseen on nyt selkeä, sillä esimerkiksi lasten korvatulehduksia on ollut paljon enemmän, Hopponen vertaa.
Hän kertoo, että influenssarokotteen voi ottaa hyvin, vaikka olisi koronarokotteen saanut aivan äskettäin.
– Ne voisi periaatteessa antaa vaikka samalla kertaa, mutta olemme nyt Laitilassa päätyneet käytännön syistä antamaan influenssarokotteen ja koronarokotteen omina päivinään.
Hän muistuttaa, että annettava influenssarokote on ollut käytössä jo 1980-luvulta lähtien.
– Kyseessä on siis turvalliseksi todettu rokote.
Influenssarokotteen viruskantaa muutetaan vuosittain vastaamaan mahdollisimman hyvin kulloinkin liikkeellä olevia virusmuotoja. Tavoitteena on, että rokote suojaisi juuri sen vuoden viruksilta. Koska influenssavirukset muuntuvat, ei rokotekaan voi luvata sataprosenttista suojaa.
– Usein rokote kuitenkin suojaa virukselta. Ja sekin tiedetään, että influenssa on yleensä selvästi lievempi niillä, jotka rokotteen ovat ottaneet.