Joulumarkkinat pikku pakkasessa – Kuvagalleria vie markkinatunnelmaan

0
Kymmenet lapsiperheet jonottivat torilla päästäkseen joulupukin ja joulumuorin juttusille. Elina ja Petri Tuiskalan lapset Peppi ja Pihla esittivät joululahjatoiveitaan.

Jussi Vaajasaari

Laitilan joulunavaus toteutettiin lauantaina ensimmäisen kerran koko päivän mittaisena tapahtumana. Jouluvalot sytytettiin aamuyhdeksältä. Tapahtuman avauspuheen piti kappalainen Tuire Kakko.

– Joulunaika on yhdessäolon aikaa. Yhdessä olemme myös tässä tänään. Erilaiset ryhmät ja yhteisöt tulevat tänne torille juhlistamaan adventin aikaa, joulun odotusta. Saamme nauttia hienoista esityksistä, musiikista, liikunnasta, monenlaisesta tarjonnasta, hyvästä mielestä ja ilosta. Yhdessä.

Joulunavaus on toteutettu vuosittain Laitilan-Pyhärannan Yrittäjäyhdistyksen ja Laitilan kaupungin yhteistyönä. Tänä vuonna kokeiltiin koko päivän mittaista markkinatapahtumaa.

– Virheistä oppii. Monta asiaa on tänään tullut esille. Ensi vuonna olemme isompia ja parempia, lupaa yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jarno Helistölä.

Keskuskatu oli vallattu markkina-alueeksi Vihtorinkadun risteyksestä torille asti. Myyntikatoksia, kojuja ja myyntipöytiä oli sijoitettuina kadun varrelle samoin kuin Munamarkkinoilla.

– Iso tunnustus yrittäjille, ja kiitos metsänhoitoyhdistykselle kuusesta. Onneksi saatiin viime tingassa torille uusi valaistus, sanoo tapahtumaan osallistunut kaupungin tekninen johtaja Mika Raula.

Ensimmäiset markkinamyyjät saapuivat tavaroineen ja kojuineen kadun varteen seitsemän aikaan. Tavaroitten esillepano oli vienyt aikaa ainakin pari tuntia pomarkkulaiselta Markku Jäniskankaalta, jolla oli myytävänä suuri kirjo erilaisia pärekoreja.

– Itse teen nykyisin vain muovikoreja. Kunnollista pärepuuta on liian vaikeaa saada, kun vanhat metsät on kaadettu, sanoo Markku Jäniskangas.

Laitilan soittokunta puhalsi joulusävelmiä suut kylmällä messingillä. Orkesteria johtivat Aleksi Putkinen ja Jarkko Kokki. Pakkanen vaikeutti puhaltimien toimintaa niin, etteivät kaikki soittajat kyenneet esiintymään. Ensimmäisen kappaleen jälkeen yleisön joukkoon poistuivat Tuulia Toivola käyrätorvineen ja Yrjö Berg vetopasuunoineen.

– Tänään olisi tarvittu glyseriini-spriitä, sillä torvet ja venttiilit saattavat jäätyä jumiin, sanoi ennen soitannan alkamista Veikko Laihi, jonka tuuba odotti villapaitakääreessä.

Torin esiintymislavalla nähtiin ja kuultiin soittokunnan lisäksi melkoinen määrä muita ohjelmanumeroita. Joulunavauksen pääesiintyjäksi oli kutsuttu tangoprinssi Rami Rafael. Lavalle nousi myös Samuli Mannila, joka lauloi Ramin kanssa duettona.

Kymmenet lapsiperheet jonottivat torilla päästäkseen Joulupukin ja Joulumuorin juttusille. Lapset esittivät keskusteluissa joululahjatoiveitaan, ja vanhemmat tietenkin kuuntelivat korva tarkkana.

– Sanoin joulupukille, että toisi minulle Minecraft-Legoja, kertoo Peppi Tuiskala.

– Minä tilasin Elsa-nuken, jatkaa pikkusisko Pihla Tuiskala.

Urheiluseura Laitilan Jyskeen voimistelijoiden myyntipöydältä noudettiin paljon kahvia, mehua ja leivonnaisia. Myyntiä varmasti lisäsi Laitilan-Pyhärannan Yrittäjäyhdistyksen kaikille esiintyjille jakamat maksuliput. Evastina Hurme-Vuorela oli kiitollinen yrittäjäyhdistyksen ostamista pullakahvilipuista ja markkinoille suotuisasta säästä.

– Ei sada, ei tuule, ja kauppa käy kivasti. Toivottavasti tapahtumasta tulee perinne, sanoo Evastina Hurme-Vuorela.

Ohrapuurotarjoilu kuului myös markkinatapahtuman antiin. Puuroa riitti Poukan talolla kello 14 saakka.

– Ohrapuuroa meni 360 annosta, kertoo markkinajärjestelyihin osallistunut Tuula Läspä.

Laitilan Kesäradio ei ollut lauantaina talviunessa. Radiokanavan “kesätoimittaja” Juho Laihia kierteli haastattelemassa joulumarkkinayleisöä. Hän myös selosti kuulijoille ilotulituksen, joka oli tapahtumapäivän kohokohta.

Ilotulitus näkyi komeasti torille, mutta suurin osa markkinaväestä siirtyi katsomaan raketteja urheilukentän suunnalle.

– Selviydyimme tapahtuman järjestelyistä, siitä olen positiivisesti yllättynyt. Tämä oli mukava päivä, iloitsi yrittäjäyhdistyksen sihteeri Päivi Kiveinen.