Kädenvääntöä rahasta

0

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun piti vierailla maanantaina Varsinais-Suomen sote-ministeriryhmän aluekierroksella. Ministeri ei Turkuun ehtinyt, vaan piti tilaisuutensa etänä. painavaa sanottavaa hänellä kuitenkin oli.

Kiuru ruoti, miten takamatkalla Varsinais-Suomi on sote-valmistelussa muihin maakuntiin verrattuna. Ministeri kertoi pelkäävänsä, että Varsinais-Suomelle tulee kiire uudistuksen läpi viemisessä, kun monilla muilla alueilla terveys- ja sosiaalipalvelut on jo integroitu ja täällä asiassa ollaan vasta alkumetreillä. Kiuru kritisoi myös Varsinais-Suomen terveydenhuollon tilaa. Kun muualla Suomessa 64 prosenttia pääsee terveyskeskukseen vastaanotolle viikossa, Varsinais-Suomessa viikossa hoitoon pääsee vain 32 prosenttia asiakkaista.

Ministerillä oli terveisiä myös kuntapäättäjille. Kiuru arveli, että kunnat pyrkivät optimoimaan ensi vuoden sote-menonsa niin, että kuntien rahoituksesta siirtyisi mahdollisimman vähän rahoitusosuutta uusille hyvinvointialueille. Kiuru ei ole välttämättä väärässä, mutta toisaalta on ymmärrettävää, että kunnat pyrkivät varmistamaan tulevaisuutensa hillitsemällä sote-menoja. Vuosi 2022 on kunnille joka tapauksessa haasteellinen, kun koronan jälkeistä hoitojonoa aletaan purkaa. Riskinä on, että hyvinvointialueille siirtyvä rahapotti määritetään poikkeuksellisen tilanteen perusteella. Laitilan kaupunginjohtaja Lauri Kattelus huomauttikin somessa, että hyvinvointialueiden riittävä rahoitus on valtion vastuulla, ei kuntien.

Kädenvääntö rahasta on siis alkanut ja sitä käydään koko ensi vuonna. Niin kunnat kuin hyvinvointialueet ja niihin siirtyvä henkilöstö pyrkivät varmistamaan tulevaisuutensa.

Teija Uitto