Katso lista: Munabisnekset Laitilan verokärjessä, juomat kakkosena

0
Munaxin munabisnekset voivat maksetun yhteisöveron mukaan hyvin. Yrityksen Mynämäen jättikanalan ensimmäinen osa valmistui viime vuonna.

Kananmunatalo Munax on jälleen vakiopaikallaan eli Laitilan eniten yhteisöveroa maksaneena yrityksenä vuonna 2020. Yritys on pitänyt kärkipaikkaa useana peräkkäisenä vuonna.

Munaxin verotettava tulo ja sen myötä maksettu yhteisövero nousivat hurjasti edellisestä verotuksesta. Vuonna 2020 Munax näytti 3,2 miljoonan euron verotettavan tuloksen. Tästä se maksoi yhteisöveroa noin 635 000 euroa.

Vuotta aiemmin tulos oli 2,1 miljoonaa euroa , josta se maksoi 415 000 euroa veroa.

Munaxin koko osakekanta myytiin tanskalaiselle kananmuna-alan markkinajohtajalle Danaeg-konsernille helmikuussa.

Yrityksen toimiva johto toimitusjohtaja Janne Torikan johdolla jatkaa tehtävissään, samoin koko muu henkilöstö. Jatkossa Munax Oy toimii itsenäisenä yhtiönä konsernissa.

Danaeg osti vähemmistöosakkuuden Munaxista vuonna 2015.

Myös listan kakkonen, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas kasvatti viime vuonna reippaasti verotettavaa tuloaan ja sen myötä maksamaansa yhteisöveroa. Vuonna 2019 juomatehtaan maksama yhteisövero jäi 215 000 euroon.

Listalla ovat mukana yli 300 000 verotettavaa tuloa keränneet yritykset.

KOKONAISUUDESSAAN Suomen yhteisöveropotti pieneni koronavuonna. Sitä kerättiin Verohallinnon mukaan yhteensä 5,4 miljardia euroa, mikä on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019. Myös yrityksille vuonna 2020 maksetut koronatuet ovat olleet verotettavaa tuloa.

– Kun koronaan liittyvät sulkutoimet alkoivat keväällä 2020, tilanne oli hyvin epävarma. Pahimmissa skenaarioissa yritysten pelättiin kärsivän ja verotulojen laskevan huomattavasti enemmän kuin mitä luvut nyt lopulta näyttävät. Moni Suomeen veroja maksava yritys on pystynyt tekemään tulosta vaikeista ajoista huolimatta, sanoi ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta tiedotteessa.

FAKTA

Yhteisövero

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveron verokertymä oli vuonna 2020 Suomessa 5,4 miljardia euroa.
  • Se on 0,4 miljardia vähemmän kuin vuonna 2019.
  • Verontilityslakia muutettiin koronavuonna 2020 niin, että kunnat saivat yhteisöveron tuotosta 10 prosenttiyksikköä enemmän kuin aiemmin.
  • Muutoksen jälkeen kuntien osuus oli 42,13 prosenttia (aiemmin 32,13 prosenttia) ja valtion osuus oli 57,87 prosenttia (aiemmin 67,87 prosenttia).