Kaunotar keskellä kylää – Talo on kuin herätetty puolen vuosisadan prinsessaunesta

0
Nurkkalan talo Keskuskadulla on saanut uuden ilmeen.

Jussi Vaajasaari

Nurkkalan talo Keskuskadulla on saanut uuden ilmeen. Muutos on suuri kuin Tuhkimo-sadun kaunottarella, joka sai tanssiaisiin uudet vaatteet. Valkopielisen talon lämmin keltapinta hehkuu syksyn hämäryydessä.

– Talo on kuin herätetty puolen vuosisadan prinsessaunesta, kuvailee saneerauksen toteuttanut Ville Koski.

Seinien halkeamat on korjattu kesän lopulla. Syksyllä talon seinät ja katto ovat saaneet uuden maalipinnan. Rapatut seinät on maalattu hengittävällä kivimaalilla.

– Uusimme vielä osan ikkunoista. Talosta on korjattu ne ikkunat, mitkä on voitu pelastaa. Kadun puolelle vaihdamme uudet, vanhan tyyliset ovet, kertoo Ville Koski, joka osti kiinteistön Osuuspankilta vuonna 2017 yhdessä kaverinsa kanssa.

Ville Kosken rakennusliike ja suunnittelutoimisto RakTek Engineering on toteuttanut perusteellisen remontin myös talon sisätiloissa. Koko vesijohto-, viemäri- ja sähköverkko on uusittu. Kaikkiin tiloihin on rakennettu saniteettitilat.

– Vintissä on yhä yläpohjan eristeenä heinää, sahanpurua ja sammalta. Niiden tilalle on vaihdettava jokin ekologinen eriste, sanoo 41-vuotias rakennusinsinööri Ville Koski.

Nurkkala on kivitalolta näyttävä puurunkoinen rakennus, jonka sementtihiekkatiilinen verhoilu on rapattu. Talossa on ollut kaikkiaan 12 tulisijaa kolmessa kerroksessa.

– Tulisijoista on vielä suurin osa jäljellä. Yhtäkään emme ole purkaneet. Alakerrassa on myös leivinuuni, ja vanha öljylämmityskattilakin seisoo vielä paikallaan, kertoo Ville Koski.

Nurkkalan asuinliiketalon on rakennuttanut kauppias Yrjö Rosten. Talo valmistui liikerakentamisen huippuvuonna 1928 Laitilan pääraitin varteen, nykyiselle Keskuskadulle. Yläkerrassa on kaksi asuntoa, ja alakerrassa on kaksi liikehuoneistoa.

Nurkkalan kahdessa liikehuoneistossa on ollut kymmeniä liikkeitä ja putiikkeja. 1930-luvun liikkeitä olivat muun muassa Iines Pohjolan ruokala, E. Fribergin makkaratehdas, Kustaa Helinin kelloliike, Arvo Jurttilan sähkötarvikeliike, Jenny Penttilän muotiliike ja Vakka-Suomen Osuusliikkeen sekatavaramyymälä.

Erkki Kylä-Heikosta tuli talon omistaja vuonna 1949. Parina seuraavana vuosikymmenenä rakennuksessa toimivat muun muassa Laitilan Karstaamo, Saarion ruumisarkkuliike, A. Sarkin lastenvaateliike, Oili Ylisen kukkakauppa, Vuoriston valokuvaamo, Kauko Perkkolan radio- ja sähköliike sekä Kansaneläkelaitos. Viime vuosikymmenten liikkeitä ovat olleet muun muassa Käsityö-aitta, Savipaja Sedimentti ja Viro-kauppa.

Nurkkalan talo on täynnä. Alakerrassa toimivat nyt Liisa Korpelinin tilitoimisto ja lankaliike sekä autokoulu Driven. Yläkerran molemmissa asunnoissa on vuokralaiset.

Lähteet:

Vehmas, Jukka: Historialliset rakennustyylit Laitilassa. Laitilan Kulttuuriseura Walon julkaisuja 4, 2018 ja historiateos Laitila 1900-luvulla, 2002.