Kirkkokonsertti tarjoaa joulun taikaa

0
Rami Rafael (vas.) ja Samuli Mannila ovat innoissaan tulevasta kirkkokonsertista. On hienoa päästä taas yleisön eteen, he sanovat.

Rami Rafael ja Samuli Mannila valmistautuvat parhaillaan jouluiseen kirkkokonserttiin. Ohjelmassa on kaikille tuttuja lauluja jouluaamun varpusesta aina siihen, miten sydämeen tehdään joulu.

Konserttivalmistelut aloitettiin jo kesällä.

– Kirkko pitää varata jo vuotta aikaisemmin. Ohjelmistoa alettiin suunnitella juhannuksen tienoilla, Rami kertoo.

Ajatusten suuntaaminen jouluun keskellä kesää ei ole laulajille mitenkään tavatonta, varsinkin Rami kertoo olevansa innokas jouluihminen. Joululaulut saattavat soida autossa jopa kesähelteillä.

– Aikaisemmin minulla oli aina paljon joulukoristeita, mutta ne ovat nyt vähentyneet. Joulussa on parasta sen tunnelma ja se, että saa olla kotona perheen kanssa.

Jouluja muistellessa tulee mieleen myös hetkiä, jolloin yhdessäolo perheen kanssa on voinut saada vähän tragikoomisia sävyjä. Sellainen on esimerkiksi muuan kuusenhakumatka, jolle lähdettiin peräkärryn kanssa ja joka päättyi siihen kun kuski huomasi, miten peräkärry ja kuusi kiiruhtivat omia aikojaan auton ohi ja ojaan.

– Kärry oli irronnut ja niin sitä sitten kiskottiin ylös lumisesta ojasta, Rami nauraa.

Oman perheen kanssa oleminen tuo parhaan joulumielen myös Samulille. Palomiehenä työskentelevällä miehellä on tänä jouluna harvinainen mahdollisuus olla pyhät kotona ja kun vuorotyötä tekevä vaimo saa niin ikään pitää vapaata, on ilo kaksinkertainen.

Korona on koskettanut esiintyjiä monella tavalla. Kun pandemia iski Suomeen, Rami Rafaelin keikkakalenterista pyyhkiytyi saman tien 60 tilaisuutta.

– Nyt olen kiitollinen siitä, että lähdin aikoinaan opiskelemaan lähihoitajaksi. Parhaillaan suoritan sairaanhoitajan opintoja. Musiikkialalla olen nähnyt traagisia kohtaloita niillä, joilta korona on vienyt koko toimeentulon.

Mannilan kohdalla koronan aiheuttamat taloudelliset menetykset eivät ole suuria kun pääasiallinen toimeentulo tulee muualta. Miesten yhteiseen kirkkokonserttiin pandemia vaikutti marraskuussa tulleiden uusien koronarajoitusten kautta: nyt konserttiin tulijoilta edellytetään koronapassia.

– Toivottavasti tämä ei pelästytä ihmisiä ja kirkkoon uskalletaan tulla. Täällä on tilaa ja turvallisuus on otettu huomioon niin hyvin kuin voidaan.

Joulun taikaa -konsertti Pyhän Mikaelin kirkossa lauantaina, 4.12. klo 16.00.