Koronapassia tarvitaan jatkossa yhä useampaan paikkaan – Laitilan terveyskeskuksessa passeja on tulostettu kaikenikäisille

0
Edellisen kerran wanhojen tanssit järjestettiin Laitilassa helmikuussa 2020, jolloin koronavirusepidemia ei ollut vielä levinnyt Suomeen. Tänä vuonna tanssit järjestetään 3. joulukuuta. Ovella tarkistetaan koronapassi. Kuva: Hanna Hyttinen

Tiistaina voimaan astui Lounais-Suomen aluehallintoviraston kielto järjestää yli 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. 16. joulukuuta asti voimassa olevan rajoitusta ei tarvitse noudattaa, mikäli kaikilla tilaisuuden osallistujilla on koronapassi.

Jatkossa koronapassia vaaditaan siis yhä useammassa paikassa. Esimerkiksi Jyskeen jääurheilu tiedotti, että Laitilan jäähalliin pelejä katsomaan tulevilta, yli 16-vuotiailta tarkistetaan koronapassi ovella. Katsojien tulee käyttää myös kasvomaskia.

Koronapassi on helpoin tulostaa osoitteesta kanta.fi. Sivustolle tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Jos tulostus ei onnistu, voi kääntyä paikallisen terveydenhuollon puoleen.

Laitilan terveyskeskuksessa koronapasseja on tulostettu kaikenikäisille, esimerkiksi reissuun lähtijöille tai suurempiin tapahtumiin osallistuville.

– Jonkun verran niitä on pyydetty alaikäisille, joilla ei ole pankkitunnuksia ja jotka eivät siksi saa tulostettua passia, terveydenhoitaja Taisa Bragge ja vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen kertovat.

Ongelmia passin tulostuksessa on ollut myös joillakin laitilalaisilla, joiden rokotesuojan pitäisi olla kunnossa. Tällöin voi olla kyse virheestä rokotusten kirjaamisissa. Braggen ja Hopposen mukaan rokotuksen kirjaajalta on voinut tulla välilyönti väärään paikkaan tai olkapäätä merkitsevän o-kirjaimen sijaan on painettu nollaa.

– Kun on tiiviillä tahdilla rokotettu ihmisiä, niin tällaisia inhimillisiä virheitä on voinut tulla. Olemme nyt yrittäneet kiinnittää huomiota näihin. Varmaan alkuvaiheessa virheellisiä kirjaamisia on tullut.

Taisa Bragge ja Aila Hopponen neuvovat soittamaan rokotepassiasioissa terveyskeskukseen etukäteen.

– Aamulla on kiireisintä, joten näissä ei kiireellisissä asioissa kannattaa soittaa iltapäivällä.

Muutenkin asia kannattaa hoitaa hyvissä ajoin.

– Ei kannata tulla suoraan päivystysluukulle, sillä siinä saattaa olla kiirettä ja puhelimet soi.

Koronatodistusta edellytetään Laitilan lukion vanhojen tansseihin, musiikkiopiston konsertteihin ja muihin kaupungin tapahtumiin

Laitilan kaupunki otti omassa toiminnassaan käyttöön koronatodistuksen kaikissa sisätapahtumissaan. Koronatodistusta edellytetään esimerkiksi Laitilan lukion vanhojen tansseihin, Vakka-Suomen musiikkiopiston järjestämiin konsertteihin, sivistystoimen yhdistysiltaan ja kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlaan osallistuvilta yleisön jäseniltä.

– Kaikki tilaisuudet tulee järjestää terveysturvallisesti: käytetään kasvomaskeja ja käsidesit tulee olla saatavilla sekä huomioidaan turvavälit, kaupunki tiedottaa.

Koronatodistusta ei kuitenkaan oteta käyttöön kaupungin terveysturvallisesti järjestetyissä ulkoilmatapahtumissa eikä harrastustoiminnassa.

– Laitilan kaupunki suosittelee yksityisiä toimijoita ottamaan koronatodistuksen käyttöön kaikissa lainsäädännön mahdollistamissa tilaisuuksissa ja palveluissa aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaisesti.

 

Jumalanpalveluksissa koronapassia ei kysytä

Tuomiokapitulin antoi keskiviikkona ohjeet Varsinais-Suomen seurakunnille koskien yli 50 hengen tilaisuuksia. Jumalanpalveluksissa koronapassia ei oteta käyttöön, koska aluehallintoviraston rajoitukset eivät koske julkista uskonnon harjoittamista. Kokoontumislakiin on kirjattu yleisötilaisuuden määritelmä, johon julkinen uskonnon harjoittaminen ei kuulu.

Kuitenkin seurakuntien tilaisuuksiin on suositeltavaa tulla vain rokotettuna ja terveenä. Lisäksi seurakunnissa noudatetaan jo tutuiksi tulleita keinoja välttää koronan leviäminen etäisyyksiä pitämällä, käsiä puhdistamalla ja käyttämällä maskia.

Kuitenkin yli 50 hengen konserteissa ja muissa yleisötilaisuuksissa tuomiokapituli ohjeistaa seurakuntia ottamaan käyttöön koronapassin. Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien käytännöistä tuomiokapituli antaa erillisen ohjeistuksen lähiaikoina.

FAKTA:

  • Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta.
  • Koronapassin saavat henkilöt, joilla on koronarokotukset kunnossa, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai korona sairastettu. Passin saavat myös he, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet yhden koronarokotuksen.
  • Koronapassia voi edellyttää 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.
  • Koronapassin näyttämisen yhteydessä voidaan kysyä henkilöllisyystodistuksen näyttämistä.
  • Koronapassia voidaan edellyttää muun muassa ravintoloissa ja yökerhoissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä, tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa, huvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja sisäleikkipaikoissa sekä museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa sekä erilaisissa yleisötilaisuuksissa.
  • Tapahtuman järjestäjä voi lukea koronapassin mobiililaitteella, johon on ladattu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyväksymä Koronatodistuksen lukija -sovellus. Sen saa maksutta yleisimmistä sovelluskaupoista.Faktan lähde: Stm.fi/koronapassi