Kuluttajat suosivat alkoholittomia – ”Alkoholiton olut ei ole enää järkyttävää siirappia”

0
Turun Oluen Ystäväin Seura oli testiryhmässä maistelemassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko Pilsiä 20 vuotta sitten. Niinpä seura kutsuttiin myös synttäritarjoilulle. Rami Aarikka tarjoilee Mikko Hoville kuohuvaa.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan alkoholiton Kukko Pils voitti viime vuonna Suomen paras olut -kilpailussa pils-oluiden sarjan. Voitto oli käänteentekevä, sillä ensimmäistä kertaa olutkilpailun voitti alkoholiton olut.

– Alkoholiton olut on ollut aiemmin järkyttävää siirappia, mutta nyt alkoholiton on maultaan niin hyvää, että se voi mennä jopa alkoholillisten ohi, olutkouluttaja, baarimestari Tanja Raunio kehuu.

Samaa mieltä ovat kuluttajat, sillä toimitusjohtaja Rami Aarikan mukaan alkoholittomien myynti on noussut tänä vuonna reilut 90 prosenttia kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana.

– Myynti on kokonaisuudessaan kehittynyt suotuisasti, mutta alkoholittomien oluiden myynti on jopa ylittänyt odotukset ja aiheuttanut jo valmistuslaitteiston kapasiteetin tuplaamisenkin.

–  Alkoholijuomien myynninkasvu on ollut reilut 12 prosenttia.

Vastaava ilmiö näkyy myös Alkon myyntitilastoissa. Alkoholittomien juomien myyntilitrat kasvoivat syyskuussa 18,5 prosenttia, sen sijaan alkoholijuomien syyskuun litramyynti väheni kolme prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan viime vuonna.

Punaviineissä litramyynti laski 4,6 prosenttia ja valkoviinien myynti 6,2 prosenttia. Kuohuviinien myynti kasvoi 2,7 prosenttia ja oluiden 1,3 prosenttia.

Alkoholittomien olueiden, siidereiden ja lonkeroitten myynti on vahvistunut kautta linjan päivittäistavarakaupoissa sekä ravintoloissa.

Turun Oluen Ystäväin Seurasta Markku Haapio ja Mikko Hovi arvelevat, että myynnin kasvu pohjautuu alkoholittomien maun kehittymiseen, mutta ilmiöön on toinenkin syy:

– Tässä kaksi asiaa lyö kättä. Myös nykyinen elämäntapa suosii kevyempiä juomia. Nuoret juovat mielellään alkoholittomia, Haapio arvioi.

Hän myöntää, että itsekin oluenharrastajana valitsee yhä useammin alkoholittoman vaihtoehdon.

– Sitä voi juoda kesällä janoonsa päivällä, eikä se väsytä, kuten alkoholillinen olut. Lisäksi onhan siinä sekin etu, että vaikka juo oluen, voi vielä ajaa.

Tanja Raunion mukaan myös ravintolat ovat huomioineet muutoksen. Enää alkoholittomana vaihtoehtona ei ole vain kolajuomaa tai vettä, vaan myös alkoholittomia oluita, siideriä, lonkeroa ja viinejä.

– Parhaimmillaan ravintola pystyy tarjoamaan aterialle myös alkoholittoman viinipaketin.

Raunio kehuu erityisesti olutkulttuurin kehittymistä Suomessa.

–  Kun vuonna 1990 aloitin työt Turussa yhdessä ravintolassa, jossa oli tarjolla kaikkia mahdollisia tuontioluita, oluita oli 36. Kolme vuotta myöhemmin tuontioluita oli jo yli 150 ja nyt olutkilpailun voittaa alkoholiton olut. Muutos on ollut valtava.

Laitilan pilsiä valmistettu 20 vuotta

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas järjesti pienimuotoisen juhlatilaisuuden tiistaina. Tehtaalle oli kutsuttu vieraiksi Turun Oluein Ystäväin Seura sekä olutkouluttaja Tanja Raunio.

– Seura oli testiraatimme, kun 20 vuotta sitten valmistimme ensimmäisen erän Kukko Pils -olutta. Seuran jäsenille pils-olut oli tuttua turkulaisen panimon kulta-ajoilta. Heidän suosituksellaan uskalsimme laskea oluen myyntiin, toimitusjohtaja Rami Aarikka kertoo.

Tiistaina seuran edustajat pääsivät maistelemaan tehtaan Kukko Pils -juhlaolutta. Juhlaolutta on valmistettu pieni erikoiserä, jota myydään Laitilan lähialueiden kaupoissa ja ravintoloissa.