Laitila jää kauas rokotetavoitteesta

0

Toisin kuin luultiin, koronatilanne ei rokotteista huolimatta helpotakaan odotetulla tavalla. Tartuntatauteja vastaan kehitetyt rokotteet toimivat vain, mikäli tarpeeksi moni ottaa rokotteen. Näin on saatu Suomestakin häviämään monia tauteja, jotka olivat aiempien sukupolvien riesana.

Moni on jättänyt koronarokotteen ottamatta esimerkiksi siksi, että pelkää rokotteen haittavaikutuksia tai siksi, ettei usko saavansa vakavaa tautimuotoa. On myös niitä, jotka eivät terveydellisistä syistä voi rokotetta ottaa.

Tutkimukset osoittavat, että hyväksytyt koronarokotteet suojaavat tehokkaasti vakavalta tautimuodolta. Tehohoitoon joutuvista valtaosa on rokottamattomia, ja sairaalahoitoa tarvitsevilla rokotetuilla on tyypillisesti jokin vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä tekijä, esimerkiksi sairaus.

“Työntekijöiden viesti on sama: väki alkaa uupua.”

Tutkimusten perusteella tiedetään sekin, että osa koronavirusmuunnoksista leviää herkästi myös rokotettujen keskuudessa. Viruksen aiheuttamat harmit jäävät kuitenkin pienemmiksi, koska rokote antaa tautia vastaan hyvän suojan.

Viruksen korkea ilmaantuvuus haastaa myös terveydenhuollon kantokykyä. Koronakriisi ei kuitenkaan koettele vain isoja erikoissairaanhoidon yksiköitä, vaan yhtä lailla se on syönyt Laitilan terveyskeskuksen resursseja. Työntekijöiden viesti on sama: väki alkaa uupua.

Suomessa on asetettu tavoitteeksi, että yli 12-vuotiaista vähintään 80 prosentilla on ainakin kaksi koronarokotetta.

Rokotekattavuus vaihtelee alueittain valtavasti. Laitilassa 80 prosentin tavoiterajan ovat ylittäneet vasta yli 50-vuotiaat laitilalaiset. Nuorempien keskuudessa tavoitteeseen on matkaa. Esimerkiksi 20–29-vuotiaista laitilalaisista ainoastaan puolet on saanut kaksi rokoteannosta.

Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi