Laitilaan saatiin torikuuseksi siperianpihta

0
Torilla oli kolme konetta kuusta pystyttämässä.

Laitilan torille saatiin ensimmäistä kertaa oma torikuusi. Aiemmin pitäjän ykköskuusi oli kaupungintalon pihalla, mutta jatkossa kuusi on torin maisemissa.

Torikuusta haettiin yleisövihjeiden perusteella, ja ehdokkaita ilmaantui kymmenen kappaletta. Niistä kolme oli sopivia kooltaan ja ulkomuodoltaan sekä sopivalla paikalla noutaa.

Valinta päätyi lopulta Maire ja Timo Yli-Nokarin pihakuuseen Välimetsässä. Muut kuuset jäävät odottamaan tulevia jouluja.

– Tämä on vuonna 1983 istutettu siperianpihta, kuvaili Maire Yli-Nokari pihakuustaan ennen kaatoa.

– Kuusi on ollut koko ajan kaunis, mutta se oli nyt jo liian lähellä asuinrakennusta.

Kari Laiho metsänhoitoyhdistyksestä pitää ratkaisua oikeana.

– Joka vuosi tulee kymmeniä senttejä pituutta lisää, joten vaaramomentti kasvaa, toteaa Laiho.

Yli-Nokarit ottavat esille hiilen sitomisen. Kyllä pihapuillakin on merkitystä hiilensidonnassa.

– Tässäkin on sitominen ollut kohdallaan, sillä puussa on runkopuuta lähes tuhat litraa ja oksat päälle. Ei hassummin 38 vuodessa, toteaa kaatoa järjestelemässä ollut Laiho.

Siperianpihdalle on luonteenomaista kartiomainen muoto. Lisäksi latvanvaihdot kuuluvat lajin ominaispiirteisiin ja torillakin näkee latvasta alkaneen haaroittumisen. Kävyt ovat pienempiä kuin omien metsäkuusiemme, mutta niitä on tänä vuonna paljon. Lisäksi runko on sileäkuorinen ja neulasten alapinta on harmaampi kuin metsäkuusien.

Kuusen kaato tehtiin yhteistyössä metsänhoitoyhdistyksen metsurien ja Maahinen Oy:n koneiden toimesta. Liinoja käyttämällä kaatoa hidastettiin niin, että mahdollisimman vähän oksia katkeaisi ja käpyjä putoaisi.

Liinoja apuna käyttäen tehtiin myös nostotyö lavetille ja pystytys torin kahden metrin syvyiseen kaivoon torilla. Hämmästyttävän hyvin toimitus hoitui Jukka ja Matias Toivosen sekä Juho Nivolan toimesta.

– Nyt on laitilalaisilla ja muillakin mahdollisuus käydä ihailemassa omaa torikuusta. Yhden aamupäivän toimitus vaati, toivottavasti lopputulos on panostuksen arvoinen. Kannattaa käydä katsomassa, Kari Laiho sanoo.