Laitilan hallitus puoltaa kaupungin takausta jäähallin lainalle – Suunnitteilla 800 000 euron laajennushanke

0
Laitilan jäähalliin suunnitellaan mittavaa laajennusta, jota varten Jääkukko Oy tarvitsee noin 800 000 euron lainan. Laajennus toisi halliin muun muassa lisää pukukoppeja sekä lämmittely-/juoksusuoran.

Jos valtuusto hyväksyy omavelkaisen takauksen myöntämisen 800 000 euron lainapääomalle, on kaupungin tämän vuoden talousarviota muutettava. Budjettiin on nimittäin kirjattu, että jäähallitoiminnan omavastuuta lisätään.

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kaupunki myöntää Laitilassa jäähallitoimintaa pyörittävälle Jääkukko Oy:lle kaupungin omavelkaisen takauksen 800 000 euron lainapääomalle. Omavelkainen takaus tarkoittaa takausta, jossa takaaja vastaa päävelasta kuten omasta velastaan.

Lainaa yhtiö aikoo ottaa jäähalliin rakennettavaa laajennusosaa varten. Laajennuksessa halliin on tarkoitus tehdä muun muassa kaksi uutta pukuhuonetta, kaksi varusteiden kuivaushuonetta ja kaksi pesuhuonetta, teroitushuone, siivoushuone, lämmittely-/juoksusuora sekä kokous- /ruokailutila. Hankkeen kustannusarvioksi yhtiö on arvioinut noin 800 000 euroa.

Lisätilojen tarvetta perustellaan muun muassa toiminnan turvallisuuden, joustavuuden sekä laadun takaamisella. Jäähallin nykyiset tilat ovat nykykäyttöön riittämättömät eikä esimerkiksi tarvittavaa kokoustilaa hallissa ole lainkaan. Kokoustilaa tarvittaisiin niin toimistotyyppiseen käyttöön kuin esimerkiksi joukkueiden ruokailutilaksi.

Jääkukko Oy on Laitilan kaupungin tytäryhtiö.

TAKAUKSEN myöntämistä on käsitelty syyskuussa kaupunginhallituksessa ja valtuustossakin, josta se kuitenkin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kuusiston ehdotuksesta palautettiin valtuuston yksimielisellä päätöksellä kaupunginhallitukselle valmisteluun.

Palauttamisen syynä oli, että valtuusto halusi tarkemmat selvitykset jäähallin hankkeesta, muun muassa kustannusarvion ja piirustukset.

Nyt hallitus on siis käsitellyt Jääkukon takauspyyntöä uudelleen. Kaupunginjohtaja Lauri Kattelus kertoo asian vaatineen selvittelyä, sillä kaupungin lainatakaus on ristiriidassa Jääkukko Oy:lle asetettujen tulostavoitteiden kanssa.

Kaupungin tämän vuoden talousarviossa on Jääkukko Oy:n tulostavoitteisiin kirjattu, että jäähallitoiminnan omavastuuta lisätään. Tämän on esitetty tapahtuvan vaiheittain, kun esimerkiksi Jääkukko Oy:n varsinaiset pääomalainat sekä esimerkiksi kuntosalin ja muun saneerauksen lainat on hoidettu. Kaupungin nykyisten takausvastuut päättyvät viimeistään vuoteen 2023 mennessä, kun nykyiset lainat on hoidettu.

Niinpä mikäli kaupunki myöntää yhtiölle lainatakauksen, valtuuston on myös muutettava tämän vuoden talousarviota sekä huomioitava asia ensi vuoden talousarviota päättäessään.

Kaupunginhallitus toteaakin, että Jääkukolle asetettujen tulostavoitteiden muuttaminen tarkoittaa Laitilan kaupunkikonsernin talouden suunnittelun osalta yhden tunnistetun sopeutusmahdollisuuden poistumista lainan takaisinmaksun ajaksi. Toisaalta se toteaa myös, että kaupungin talouden kokonaisuuteen nähden kyseessä on suhteellisen pieni sopeutusmahdollisuus.

Suunnitellun investoinnin arvioidaan lisäävän vuotuisten poistojen osuutta reilulla 26 000 eurolla.

Jääkukko Oy

  • Osakeyhtiö on Laitilan kaupungin tytäryhtiö.
  • Jääkukko Laitilan jäähalli on perustettu vuonna 1995. Viralliselta nimeltään yhtiö on Jääkukko Oy.
  • Yhtiön liikevaihto oli vuoden 2020 tilinpäätöksen mukaan 96 000 euroa ja tilikauden tulos 0 euroa.
  • Jääkukon suurin tulo on kaupungin 100 000 euron vuotuinen tuki, jäävuorotuotot ovat hieman alle 70 000 euroa.
  • Jääkukon suurimpia menoja puolestaan ovat sähkö (reilut 50 000 euroa), lämpö (reilut 30 000 euroa) sekä vesi (noin 7 000 euroa).
  • Hallituksen puheenjohtaja on Kari Laiho ja hallituksen jäsenet Juha Kiviö, Jaana Lehti, Henri Lomppi, Mika Raula ja Taija Vuorio.