Linnuille pesimärauha: ”Jos joku pesimärauhaa häiritsee, on syypää rikkomukseen luontoa vastaan”

0
Aurinkoinen päivä sai naakkapojan kosimaan polvillaan mielitiettyään. Kuvan otti viime talvena Uudessakaupungissa Raimo Lakso.

Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistys julisti lauantaina linnuille pesimärauhan. Tilaisuus liittyi Uudenkaupungin rauha 300 -teemavuoteen.

Lintujen pesimärauhajulistus on ympärivuotinen, koska monet linnut pysyvät omilla pesimäreviireillään koko vuoden.

– Jo nyt on havaittavissa parinmuodostusta. Naakat istuvat langalla vierekkäin, korpit esittävät taidokkaita soidinlentojaan ja pöllöt ovat välillä iltahämärissä äänessä. Käpylinnut voivat aloittaa pesintänsä jo helmikuussa ja vielä syyskuussa on löydetty lintujen muna- ja poikaspesiä, ympäristöyhdistys kertoo.

Pesimärauhanjulistus

”Suurin osa linnuistamme on jo muuttanut maihin kaukaisiin. Talveksi tänne jää vain pieni joukko ilahduttamaan meitä. Monet linnut ovat pesimäympäristössään läpi talven ja jo helmikuussa käpylinnut aloittavat pesintänsä.

Kun kevät taas koittaa pimeyden vallan väistyttyä, ilman täyttää kurkien huuto, joutsenten toitotus, peipposen viserrys ja leivosen helkkyvä säe taivaan korkeuksissa. Silloin on luonnossa kiire ja vilske. Kumppani pitää etsiä ja hurmata, pesä rakentaa ja poikaset saattaa maailmalle.

Lyhyt on pohjolan kevät ja kesä, eikä aikaa ole hukattavaksi. Mihin siivekkäät ystävämme sitten pesänsä pykäävätkin. Pönttöihin, maan- tai kallionkoloihin, pelloille, niityille, metsiin tai muualle. Annetaan linnuille niille pesimärauha.

Emme tramppaa tarpeettomasti pesintää häiriten pesän ympärillä, emme häiritse sitä omalla meluamisellamme, emme rantaudu sinne, missä se ei lintujen suojelemiseksi ole suotavaa tai sallittua, saaristossakaan. Suojelemme lintujen pesimäympäristöjä merillä, järvillä, soilla, pelloilla, niityillä tai metsissä sekä myös pihapiirissä niin maalla kuin kaupungissa.

Autamme ystäviämme ripustamalla linnunpönttöjä sinne, missä niiden on turvallista ja rauhaisaa olla. Kuljemme luonnossa meluamatta ja pauhaamatta. Luonnon rauha antaa meille myös sydämen rauhaa ja mielen tasapainoa.

Julistetaan täten linnuille yleinen pesimärauha. Ja lintujen pesimäpaikoilla ympäri vuoden hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään. Jos joku pesimärauhaa häiritsee, on syypää rikkomukseen luontoa vastaan sekä siihen tekoon, josta lait ja asetukset kustakin erikseen säätävät.

Toivotamme linnuille ympärivuotisen pesimärauhan ja kaikille asukkaille riemullista rauhanvuotta.”