Lokakuussa Laitilassa oli sateista ja lauhaa – Pimeys lisääntyi, aurinko näyttäytyi vain vähän

0
Lokakuu oli Laiitlassa sateinen ja suhteellisen lämmin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuun sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista suurempi. Laitilan oman säätilastoijan Eero Setälän mittaukset osoittavat, että Laitilassa satoi 15 päivänä yhteensä 119 millimetriä, kun vuosien 1980–2010 kertoo, että lokakuisin Laitilassa sataa keskimäärin 73 millimetriä. Suurin sade, 32 millimetriä, saatiin 21. lokakuuta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ennätyksellisen suuret sademäärät erityisesti Lapissa edesauttoivat runsasta lumentuloa osassa Lappia. Etenkin Kittilässä ja Enontekiöllä lunta oli kuukauden päättyessä puolen metrin molemmin puolin.

– Näin korkeat lumensyvyydet lokakuussa ovat poikkeuksellisia, eli ne toistuvat harvemmin kuin kerran 30 vuodessa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Laitilassa ei lunta saatu, vaan pimeys lisääntyi lokakuiseen tahtiin harppauksin.

Lokakuussa Laitilan keskilämpötila oli 8,4 astetta. Turusta mitattu kuukauden keskiarvo vuosilta 1980–2010 kertoo normaalin lokakuisen lämpötilan olevan 5,9 astetta. Ylimmillään lämpömittari kävi Laitilassa 15 asteessa ja alimmillaan kolmessa pakkasasteessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuun keskilämpötila oli pari, kolme astetta normaalia korkeampi.

– Näin korkeat keskilämpötilat toistuvat alueella keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin.

Auringonpaistetunteja kertyi Ilmatieteen laitoksen havaintoasemille selvästi keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi Sodankylässä aurinko paistoi 23 tuntia, mikä on vähiten 68 vuoden aineistossa. Pitkän ajan lokakuun keskiarvo auringonpaisteelle Sodankylässä on noin 57 tuntia.