
Nyt operaattoreiden mastona toimii vesitorni, josta antennit roikkuvat. Sekä Laitilan kaupunki että Laitilan Puhelin osuuskunta eli LPO haluavat antennit pois vesitornista turvallisuussyistä.
Perjantaina vesitornin kupu vaihdetaan uuteen, joten tukiasema on poissa käytöstä. Se aiheuttaa häiriöitä puhelinten toimintaan koko kaupungin alueella.
Laitilan Puhelin osuuskunta on jättänyt Laitilan kaupungille hakemuksen noin 40 metriä korkean maston rakentamisesta Opistotalon ja Urheilutalon välissä sijaitsevaan metsikköön, jonka omistaa Laitilan kaupunki. Hanke vaatii ensin poikkeamisluvan ja sitten rakennusluvan.
– Kyse on siitä, että tällä hetkellä vesitorni näyttelee maston virkaa. Vesitornissa ovat Telian, Dna:n ja Elisan antennit, kertoo puhelimitse tavoitettu Laitilan Puhelin osuuskunnan toimitusjohtaja Pasi Mäki.
MYÖS Laitilan kaupunki haluaa antennit pois vesitornista. Nykyisin vesitornissa käy kaupungin vesihuoltolaitoksen työntekijöiden lisäksi operaattoreiden väkeä.
– Operaattoreita on monia, ja on hallitsematonta, kuinka moni siellä käy. Myös vesitornin huoltaminen on vaikeaa, kun siellä on tehokkaat radiolähettimet, Laitilan tekninen johtaja Mika Raula sanoo puhelinhaastattelussa.
Kuntalaisiin antennien sijainti vesitornissa vaikuttaa konkreettisesti perjantaina, kun kaupunki huoltaa vesitornia ja vanha kupu vaihdetaan uuteen.
– Kun tukiasema ajetaan alas, häipyy 3G ja 4G eli sekä puheen- että datan siirto, mutta kyllä mobiilitukiasemia on muitakin, yhteydet toimivat vaan huonommin, Mäki kertoo.
Hän muistuttaa, että valokuituverkon toimintaan vesitornin huoltotoimet eivät vaikuta.
Mika Raula toivoo, että kuvun vaihto onnistuu suunnitellusti. Haittaa työlle voi olla esimerkiksi kovasta tuulesta. Häiriöitä Laitilan langattomassa tietoliikenneverkossa arvioidaan olevan perjantaina kello 8–16.
VARPPEESEEN mahdollisesti rakennettava masto olisi identtinen Välimetsässä sijaitsevan maston kanssa. LPO haluaa vuokrata mastoa varten kaupungilta noin sadan neliön alueen.
– Varsinainen masto vie 25 neliötä. Siinä ei ole haruksia vaan se on niin sanottu putkimasto, Mäki kertoo.
Lisätehoja yhteyksiin ei uusi radiomasto toisi.
– Haluamme varmistaa palvelujen häiriöttömyyden ja näin parantaa keskusta-alueen kuuluvuutta, Mäki kertoo.
PASI Mäen mukaan usein mastoja rakennettaessa ihmiset kysyvät, että säteileekö se.
– Viralliset määritelmät turvakeskuksen puolelta on, että säteily on vähäinen. Se on iso, kun menee seisomaan viereen, mutta 40 metrin korkeudessa ei kukaan mene siihen viereen seisomaan.
Säteilyturvakeskuksen vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen mukaan väestön altistuminen tukiasemien kentille on vähäistä, vaikka langaton tietoliikenne on kasvanut räjähdysmäisesti. Säteilyn voimakkuus pienenee nopeasti, kun etäisyys antenniin kasvaa.
TOIMITUKSEEN yhteyttä ottanut henkilö kyseenalaisti mahdollisesti rakennettavan maston sijainnin keskellä kulttuurimaisemaa.
– Se on hirmuisen hankala asia sikäli, että masto tarvitsee paikan, jonka pitäisi olla mahdollisimman korkealla, Raula sanoo.
Kaupunki tietää, että alueella on erityisolosuhteita.
– Jos mennään mäelle, niin siellä on arkeologisia systeemejä, Raula pohtii.
Ihan vesitornin viereen mastoa ei Raulan mukaan voi rakentaa, koska silloin antennit jäävät vesitornin katveeseen.
SEKÄ Mäki että Raula tietävät, että mahdollisesti rakennettavan maston keskeinen sijainti herättää kenties vastustusta.
– Olemme valmiita kaikkien kanssa keskustelemaan. Tämä on kallis projekti meiltä, ja se etenee siten, miten kaupungin prosessit etenevät. Mitään salattavaa ei ole, Mäki sanoo.
Nyt hakuprosessissa kuullaan naapureita. Päätös poikkeusluvasta tehdään kaupunginhallituksessa. Laitilan Puhelimessa toivotaan, että rakennuslupa saataisiin jo tänä vuonna.
– Jos lupa tulee, meidän kaikkien toivomus on, että puolen vuoden kuluttua siellä masto olisi, Mäki toteaa.
Mika Raulan mukaan Laitilan Puhelin osuuskunnan hakemus käsitellään normaalin käytännön mukaan. Kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksista kysyttäessä hän viittaa maankäyttö- ja rakennuslakiin, jossa todetaan, että ennen poikkeamista koskevan asian ratkaisemista kunnan on varattava naapureille ja muille, joiden asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa, tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.