”Muovialasta kiinnostuneilta edellytetään enemmän arkijärkeä kuin korkeakoulututkintoja”

0
Muovituotealalla tulevaisuus näyttää hyvältä, Coreplast Laitilan toimitusjohtaja Mikko Toivonen (vas.) ja tuotantojohtaja Jari Saarenpää kertovat. Kysyntä on nyt kovempaa kuin koskaan. Kuvat: Pirkko Varjo.

Laitilan Coreplast tietää, että alan koulutus on lähes loppunut Suomesta. Oppisopimuskoulutuksesta onkin tullut tärkeä väylä uusien työntekijöiden saamiseen.

Laitilassa toimiva muovituotteiden sopimusvalmistaja Coreplast Laitila Oy on pienen maalaiskaupungin suurimpia työllistäjiä.

Parhaillaan noin 110 ihmistä saa toimeentulonsa vapaa-ajan-, sähkö- ja elektroniikka-, terveydenhuollon ja ajoneuvoteollisuuden tarvitsemien muovikomponenttien valmistuksesta.

Tanskalaiseen SP Groupiin kuuluva yritys on muutamien viime vuosien aikana kasvattanut liikevaihtoaan ja tuottavuuttaan samalla kun henkilökunnan määrä on lisääntyneen automaation ansiosta pysynyt lähes ennallaan. Tarvetta uusille työntekijöille on silti säännöllisesti, mutta valmiita muovialan osaajia on harvassa.

– Muovialan koulutus on lähes loppunut Suomesta. Oppisopimuskoulutuksesta onkin tullut meille tärkeä väylä uusien työntekijöiden saamiseen, tuotantojohtaja Jani Saarenpää kertoo.

Oppisopimuskoulutus otettiin käyttöön muutama vuosi sitten ja sitä on toteutettu yhdessä ammatillisen oppilaitos Winnovan kanssa. Lisäksi muuta koulutusyhteistyötä on tehty SAMKin, Rauman ja Satakunnan kauppakamarien sekä Satakunnan alueella toimivien muiden muovialan yritysten kanssa. Coreplastissa on nyt ollut noin 20 oppisopimusopiskelijaa, joista suurin osa on jäänyt taloon töihin.

Hyllylevyjä pakkaava Henna Rautiainen viihtyy vuorotyössä. Hän asuu Raumalla ja on ajanut Laitilaan töihin noin vuoden.

Reilun kymmenentuhannen neliön tiloissa keskellä vakkasuomalaista maalaismaisemaa tehdään töitä viitenä päivänä viikossa ja kolmessa vuorossa. Coreplast tunnetaan merkittävänä jalankulkijaheijastimien valmistajana, mutta 16,4 miljoonan liikevaihdosta heijastintuotannon osuus on hyvin pieni. Asiakkaistaan yritys ei kerro julkisuudessa.

– Tuotteemme ovat visuaalisesti vaativia ja mittatarkkoja. Pienimpien ruiskuvalukoneittemme tekemien komponenttien iskupaino on alle gramman, suurimpien 8 kiloa, toimitusjohtaja Mikko Toivonen sanoo.

Laitilalaisyrityksessä on investoitu vuosittain uuteen tekniikkaan ja robotiikalla on tärkeä osuus tuotannossa. Tuotantoketjuja viilataan koko ajan sujuvammiksi tuottamattomien toimintojen poistamiseen kehitetyn Lean-menetelmän hengessä.

Coreplast Laitila sai syyskuussa Vuoden Alihankkija -palkinnon. Palkinnon myöntänyt Suomen osto- ja logistiikkayhdistys perusteli palkintoa yrityksen merkittävällä kasvulla, ympäristöystävällisyydellä, laatujärjestelmillä ja korkealaatuisilla tuotteilla. Coreplast on ainoa Suomen muovituoteteollisuudessa toimiva yhtiö, jolla on autoteollisuuden ja terveydenhuollon laatusertifikaatit.

Tänä syksynä tehtaalla otettiin käyttöön uusi aurinkovoimala. 550 aurinkopaneelia tuottaa kymmenisen prosenttia tehtaan tarvitsemasta sähköstä. Tehtaan tuotanto- ja toimistotilat valaistaan led-valoilla.

– Tehdastyö ei todellakaan enää tarkoita sitä, että töitä pitäisi tehdä kylmissä ja likaisissa tiloissa. Nykypäivän tehdastyötä voi verrata lähes konttorityöhön, Toivonen toteaa.

 

”Muovialasta kiinnostuneilta edellytetään enemmän arkijärkeä kuin korkeakoulututkintoja.”
Jani Saarenpää

Laadunvalvoja Kirsi Vesamäki on ollut talossa eri tehtävissä 14 vuotta. Nykyinen työ on hänelle unelmapaikka.

Tehtaalla käytettävä muovi ostetaan pääosin keskieurooppalaisilta tuottajilta. Raaka-aine käytetään tarkkaan eikä muovijätettä juuri synny; saantoprosenttitavoite vuonna 2021 on 98,2 prosenttia.

– Tuotannossa yli jäävä muovi rouhitaan ja käytetään uudelleen. Muovilla on nykyään huono maine, mutta ilman muovia olisi hyvin vaikea tulla toimeen.

Puhdas muovi on kiitollinen raaka-aine, sillä sitä voidaan uusiokäyttää loputtomiin. Se, että muovia päätyy luontoon, on aina ihmisen, ei muovin vika, Saarenpää sanoo.

Muovituotetuotannon tulevaisuus näyttää Laitilasta katsoen hyvältä. Kysyntä on kovempaa kuin koskaan, tuotantotiloja pystytään tarvittaessa laajentamaan ja uusille osaajille on kysyntää.

– Muovialasta kiinnostuneilta edellytetään enemmän arkijärkeä kuin korkeakoulututkintoja.

– Ei tutkinnoista tietenkään mitään haittaa ole, mutta enemmän täällä tarvitaan näppäryyttä ja oikeaa asennetta tehdä töitä.