Nostajilla kaksi kultaa tuomisina Portugalista

0
Jani Vaskelainen voitti 45-49 -vuotiaiden alle 82,5 -kiloisten penkkipunnerruksen.

Juhani Marttala

Veljekset Jani ja Sami Vaskelainen palasivat molemmat kultamitali kaulassaan kansainvälisen WPC-liiton voimanoston MM-kilpailuista Portugalista. Jani voitti 45–49-vuotiaiden penkkipunnerruksen alle 82,5 -kiloisten sarjan ja Sami miesten yleisen alle 75-kiloisten voimanoston.

Janin urakka oli kisoissa jo ennalta Sami helpompi, sillä hän oli varusteilla kilpaillun sarjansa ainoa osanottaja. Siitä huolimatta hän aloitti varman päälle ottamalla ensimmäiseen punnerrukseensa 150 kiloa, joka nousikin helposti.

Toiseen nostoonsa Jani vaihtoi jäykemmän penkkipaidan, jonka avulla 175 kiloa nousi puhtaasti, vaikka hänen takareitensä kramppasikin kesken suorituksen. Siksi kolmas yritys 180 kilosta epäonnistui. 175 kiloa on kuitenkin sarjan uusi Suomen ennätys.

Samin sarja oli ennakkoilmoittautumisten perusteella yksi kisojen kovatasoisimmista.

– Kerrankin tuuri oli puolellani ja jätti minulle sauman kultataistoon, kun ennakkotulosten perusteella ylivoimainen suosikki Espanjan Alberto Alonso vaihtoi sarjaa. Siitä huolimatta alku arvelutti, kun kisapaikalla aamulla vallitsi melkoinen kaaos väentungoksineen, mutta jotenkin se siitä ennen kisan alkua helpotti, Sami muistelee.

Hän saikin vireen päälle, ja aloituslajissa jalkakyykyssä kaikki kolme yritystä onnistuivat puhtaasti. Viimeisellä nousi 247,5 kiloa, mikä on uusi Suomen ennätys ja paransi myös Samin omaa ennätystä 2,5 kilolla.

Penkiltä Sami punnersi toisellaan 122,5 kiloa, mutta kolmas yritys 125 kilosta ei onnistunut.

– Maastavedon treenit menivät kisojen alla miten sattui, joten toisen yrityksen onnistuminen 247,5 kilosta oli pienoinen yllätys. Kolmannen 255 kiloa olisi onnistuessaan ollut uusi Suomen ennätys, mutta vaikka se jäi tekemättä oli yhteistulos 620 kiloa enemmän, mitä kisoista lähdin hakemaan.

– Seuraavaksi keskitytään treenaamaan ja koetetaan rikkoa 650 kilona raja kevään SM-kisoissa, Sami hahmottelee.

West Coast Powerin kolmas kisoihin ilmoittautunut nostaja Joni Laiho joutui perumaan matkansa, sillä hänelle nousi kuume hiukan ennen lähtöä.