Paikalliset yritykset mukaan kilpailutuksiin – Laitilan ravitsemuspalvelut lisäävät kotimaisen ja lähiruoan hankintaa

0
Kokki Mari Lehmusvaara ja keittiöpäällikkö Juha Laiho kertovat, että kalaa tarjotaan kouluissa keskimäärin kerran viikossa. Mieluiten käytettäisiin lähikalaa.

Laitilassa valmistetaan päivittäin 1740 ateriaa varhaiskasvatuksen ja koulujen viidessä valmistuskeittiössä. Lisäksi Kaukolankodin keittiössä kokataan 520 ateriaa ikäihmisille päivittäin. Kaupungin keittiöissä tehdään siis melkoinen määrä ruokaa päivittäin. Esimerkiksi tuoretta leipää hankitaan vuodessa noin 45 000 euron edestä ja kalatuotteita noin 24 000 eurolla.

Hankintojen kotimaisuusaste on jo korkea, mutta ravitsemuspalveluissa on mietitty, miten lähiruuan osuutta voitaisiin lisätä. Asiasta on keskusteltu myös valtuustossa, kun IPU:n valtuustoryhmä teki aloitteen kaupungin tuottamien aterioiden kotimaisuusasteen nostamisesta.

Koulujen ravitsemispalveluista vastaava Juha Laiho sanoo, että valmistuskeittiöillä on tahtotila lisätä lähiruuan hankintaa, käytännössä se ei vain ole aivan helppoa.

– Jos meille voitaisiin toimittaa esimerkiksi Uudestakaupungista kalaa, niin ottaisimme sitä mielellämme.

Laitilan kaupunki on mukana Hansel Oy:n kilpailuttamassa elintarvikkeiden ja nonfood-tuotteiden puitesopimuksessa 31.1.2024 asti. Puitesopimuksella varmistetaan, että ruokapalvelun hankinnat noudattavat ravitsemissuosituksia, voimassa olevia säädöksiä sekä ympäristövastuullisuutta.

Valmistuskeittiöt hankkivat raaka-aineet pääosin Kesprolta. Laiho kuitenkin korostaa, että sopimus sallii myös muut hankinnat. Muita tarjouksia tulee kuitenkin vähän. Kun kaupunki kilpailutti esimerkiksi tuoreiden leivän hankinnan, paikallisilta leipomoilta ei tullut yhtään tarjousta.

Laiho arvelee, että tavarankuljetukset tiettyihin pisteisiin aikataulun mukaan ovat haasteellisia paikallisille yrittäjille. Hänestä tähän voisi olla ratkaisuna, että paikalliset yritykset järjestäisivät kuljetukset yhteistyössä. Tällä hetkellä esimerkiksi Munaxin munat tulevat kaupungin ravitsemuspalveluille Kespron kautta.

– Yritämme lisätä lähiruuan osuutta nyt niin, että valitsemme Kespron toimittamista tuotteista niitä, joista tiedämme, että ne valmistetaan omalla alueellamme.

Laiho huomauttaa, että siitäkin voi keskustella, mikä on lähiruokaa.

– Jos Pöytyällä tuotetaan punajuurta ja sitä tulee meille, niin minusta sekin on lähiruokaa.

Kaupungin ravitsemispalveluista on kannustettu paikallisia yrittäjiä osallistumaan elintarvikkeiden hankintakilpailutuksiin. Laiho toivoo, että yrittäjät myös tarttuvat haasteeseen.

Valtuustossa on keskusteltu myös siitä, kuinka useasti varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja ikäihmisille tarjotaan kala-aterioita. Laiho kertoo, että esimerkiksi Varppeen keskuskeittiössä kala-ateria tehdään noin kerran viikossa. Esimerkiksi tässä kuussa on koskenlaskijakalakeittoa, kirjolohikeittoa, järvikalapihvejä ja itämeren kalapuikkoja.

Laitilan kaupungin ruokapalvelussa koulujen, päiväkotien ja ikäihmisten palveluasumisen ruokalistat suunnitellaan seitsemän viikon kiertäviksi listoiksi. Ruokalistasuunnittelussa otetaan huomioon tulevia teemoja, tuoteuutuuksia sekä asiakkaiden toiveita.

– Ruokalistaa ei ole helppo muuttaa. Jos otetaan uusi ruoka listalle, on tehtävä reseptiikka, laskettava ravintoarvot, testattava ja kokeiltava ateria. Sitten on huomioitava vielä budjetti, Laiho sanoo.

Laitilassa lounaan elintarvikkeisiin varattu kustannus vaihtelee eri yksiköissä 1,05–1,56 euroa per aterioitsija. Laiho ei usko, että taso tästä juuri nousee, vaikka elintarvikkeiden hinnat nousevat. Samanaikaisesti yhteiskunnan vaatimukset kasvavat. Viimeisin esimerkki tästä on maitokeskustelu. Varppeen kouluruokalassa on tarjolla myös kauramaitoa ja sen menekki kasvaa koko ajan. Kauramaidon hinta on korkeampi kuin lehmänmaidon.

Myös vihannesten ja kasvisten käyttö on kasvanut. Kouluissa syödään pinaattiohukaisia, porkkanaperunasosekeittoa, kasvislasagnea ja ohrasuurimovelliä, josta on yllättäen tullut hitti.

– Ohrasuurimovelliin voi laittaa hiukan sokeria, ehkä se vaikuttaa, Laiho naurahtaa.

Vegaanista ruokavaliota ei Laitilassa ole juuri kyselty. Laiho kertoo, että valmistuskeittiöissä käytetään kuitenkin myös vegaanisia tuotteita, kuten vegemajoneesia.

– Sitten on otettava myös perinteet huomioon.

Varppeen koululla on yksi “perinneruoka”, josta ei luovuta. Se on Timon makaronilaatikko. Legendaruoka on kuulemma saanut alkunsa koulun talonmiehen reseptistä. Laiho ymmärtää hyvin, miksi ruoka on niin suosittua.

– Sitä ei tehdä munamaitoon, vaan makaronilaatikossa käytetään kermaa.

Ravintosuosituksista voidaan sentään joskus poiketa.

Fakta:

Ruuasta tarkkaa tietoa

  • Kaupungin ravitsemuspalveluiden ruokalistoja voi seurata Jamix menu -sovelluksesta.
  • Sovelluksesta voi seurata myös aterioiden ravintoainemääriä sekä hiilijalanjälkeä.
  • Sovelluksen voi ladata kännykkään tai tablettiin maksutta.