Parkinson-kerho tarjoaa vertaistukea sairastuneille ja heidän omaisille

0
Uudenkaupungin Parkinson-kerhoon otetaan mielihyvin uusia jäseniä. Kerho kokoontuu Sakunkulman tiloissa kerran ´kuukaudessa.

Maija Ala-Jääski

Sakunkulman ruokailuhuoneesta kantautuu tasainen puheensorina. Kahvin seurana on tällä kertaa tarjolla syksyistä puolukkapiirakkaa. Tunnelma on rento ja välitön, vaikka kaikki läsnäolijat joutuvat jakamaan elämänsä parantumattoman sairauden, Parkinsonin taudin kanssa. Osa sairastaa itse tätä etenevää sairautta, osa on tullut kerhotapaamiseen puolisonsa tueksi.

Uudenkaupungin seudun Parkinson-kerho perustettiin vuonna 1998. Kerho kokoontuu Sakunkulman tiloissa kerran kuukaudessa. Tapaamisiin kuuluu kahvittelua, jutustelua ja ohjelmaa. Joskus paikalle kutsutaan ulkopuolinen asiantuntija kertomaan jostain ajankohtaisesta aiheesta, joskus taas ohjelma koostuu kerhon jäsenten järjestämästä ohjelmasta, kuten visailuista, runoista ja tarinatuokioista. Pääpaino on kuitenkin muiden Parkinsonin tautia sairastavien ja heidän läheistensä tapaamisessa ja vertaistuen saamisessa.

Kerhon jäsenten mielestä kerhotapaamisissa onkin parasta se, että voi puhua avoimesti sairaudesta, sen synnyttämistä ajatuksista, tunteista ja myös sairauden hoidosta. Kerholaisilta saa myös vinkkejä sairauden tuomiin arkisiin ongelmiin. Kerhossa ei tarvitse jännittää sitä, miten muut ihmiset suhtautuvat sairauteen, vaan tässä seurassa voi olla oma itsensä.

Parkinsonin tauti kuuluu niihin sairauksiin, joihin liittyy paljon väärinkäsityksiä. Kerholaiset kannustavatkin kaikkia sairausdiagnoosin saaneita ja heidän läheisiään etsimään aktiivisesti tietoa sairaudesta ja sen hoidosta, ja hakemaan tukea esimerkiksi sopeutumisvalmennuskursseilta.

Parkinsonin tauti on liikehäiriösairaus, johon voi kuulu muun muassa vapina, kumara tai aivan tikkusuora ryhti, horjuva kävely, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Sairauteen kuuluvat myös kognitiiviset ja neuropsykiatriset oireet, jotka osaltaan heikentävät elämänlaatua.

Sairaus on hyvin monimuotoinen ja sen ilmeneminen ja eteneminen on hyvin yksilöllistä. Uudenkaupungin Parkinson-kerhossa on mukana henkilöitä, jotka ovat saaneet oman diagnoosinsa jo toistakymmentä vuotta sitten. Joidenkin ihmisten kohdalla tauti taas etenee hyvinkin nopeasti. Nykylääkityksen ja kuntoutuksen avulla sairaus voidaan saada varsin hyvin hallintaan.

Kuukausikokoontumisten lisäksi Uudenkaupungin Parkinson-kerholla on keilailuvuoro kerran viikossa Aquariuksessa. Tänä vuonna on tarkoitus myös järjestää yhteiset pikkujoulut ja keväällä kevätretki.