Potentiaalipuheet ovat potaskaa

0

Ossi Nyström

Hiljattain vietettiin miestenpäivää. Minun ymmärrykseni mukaan kyseinen päivä on merkitty alunperin almanakkaan siksi, että jotkut ihmiset eivät kestäneet sitä, että naisilla oli oma päivänsä, mutta miehillä ei. Toivon, että miestenpäivä on ollut heille sellainen täyttymys ja riemujuhla, jollaiseksi he tämän merkkipäivän olivat arvatenkin etukäteen kuvitelleet.

Kuten kaikelle muullekin maan ja taivaan välillä, on myös miestenpäivälle laadittu oma Wikipedia-sivu. Sivulla on lueteltu miestenpäivän tavoitteita, joista yksi on: ”Luodaan turvallisempi ja parempi maailma, jossa ihmiset voivat olla turvassa ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa”.

Ajatus siitä, että ihmisten tulisi kehittyä täyteen potentiaaliinsa on mielestäni hirveä. Sama ajatus toistuu kuitenkin kerta kerran jälkeen esimerkiksi erilaisten elämäntaito-oppaiden takakansiteksteissä, somessa kiertävissä voimaantumislauseissa ja skientologian kaltaisten uskonnollisten organisaatioiden mainospuheissa.

Minun mielestäni jokaisen ihmisen olisi terveellistä ymmärtää, että kukaan ei voi koskaan saavuttaa täyttä potentiaaliaan. On kerrassaan hölmöä kuvitella, että meillä ylipäätään olisi jokin ennalta määrätty mitta täytettävänä. Ongelmat eivät kuitenkaan lopu, vaikka tällainen mystinen mitta jostain löytyisikin.

Olisi nimittäin hyvä tietää, että mitkä asiat tätä mittaa täyttävät. Onko ihminen saavuttanut täyden potentiaalinsa silloin, kun hän kuolinvuoteellaan toteaa suoriutuneensa työurastaan niin hyvin kuin mahdollista, vai silloin, kun hän henkitoreissaan hoksaa menestyneensä ihmissuhteissaan paremmin kuin olisi voinut kuvitellakaan? Pitääkö tulla myös niin hyväksi kuulantyöntäjäksi ja tulennielijäksi kuin mahdollista, vai riittääkö se, että jokainen opettelee juoksemaan niin kovaa kuin pystyy? Tuleeko potentiaali täyteen vasta silloin, kun on hionut trumpetinsoittokykynsä äärimmilleen ja täytyykö pitää huoli myös siitä, että on saavuttanut mahdollisimman hyvät taidot pumpernikkelien leipomisessa?

Kotimaiset rikossarjat ovat osoittaneet, että jo kaksi ensimmäistä yllä lueteltua esimerkkiä on mahdotonta virittää huippuunsa yhtäaikaa. Kun Ville Virtanen istahtaa joulupöytään, soi puhelin välittömästi ja on pakko lähteä, sillä jostain salaojaputkesta on löytynyt ruumiinkappaleita. Kyseinen etsivä on epäilemättä saavuttanut täyden potentiaalinsa poliisina, mutta se on tapahtunut elämän toisen osa-alueen kustannuksella.

Mainokset, joissa puhutaan täyden potentiaalin saavuttamisesta luovat ihmisille epärealistisia odotuksia ja keinotekoisia tarpeita, joita heidän ei ole mahdollista täyttää, vaikka he noudattaisivat orjallisesti jokaista self help -opusta ja suorittaisivat säntillisesti joka ikisen personal trainerin laatiman mullistavan treeniohjelman.

Täydellisyyden saavuttaminen ei ole mahdollista kenellekään, mutta jokainen meistä voi yrittää parhaansa niissä elämän osa-alueissa, jotka kokee itselleen tärkeiksi. On myös elintärkeää tiedostaa, että aurinko nousee huomenna, vaikka näidenkään asioiden kohdalla ei aina pystyisi antamaan itsestään kuin 26 prosenttia vaaditun 110 prosentin sijaan.

Kirjoittaja on Laitilan Sanomien avustaja.