Pyhärannassa kirkollisveroprosentti pysyy ennallaan 1,9 prosentissa – Piispa tulee vierailulle helmikuussa

0
Arkistokuva: Niko Vahtera

Pyhärannan kirkkovaltuusto kokoontui tiistaina päättämään tulevan vuoden tuloveroprosenttia. Asia ei herättänyt sen suuremmin keskustelua. Valtuutetut päättivät kirkollisveroprosentin pysyvän ennallaan 1,9 prosentissa.

Kirkkoherra Riitta Komun esityksessä todettiin, että kirkollisveroprosentti vaihtelee Pyhärannasta Naantaliin ulottuvan Nousiaisten rovastikunnan alueella 1,15 ja 1,9 prosentin välillä. Verrokkiseurakunnista Merikarvialla kirkollisveroprosentti on sama kuin Pyhärannassa.

Laitilan seurakunnassa veroprosentti on 1,6. Pyhärannan seurakunnassa veroastetta nostettiin vuonna 2003 1,6 prosentista 1,75 prosenttiin ja vuonna 2019 nykyiselleen, 1,9 prosenttiin.

Kirkkovaltuusto hyväksyi myös kirkkohallitukselta tulleet ohjeet poistojen laskemisesta kirjanpidossa. Poistoilla tarkoitetaan jonkin hankinnan, kuten rakennuksen tai laitteen, kirjaamista kuluiksi sen vaikutusaikana. Esimerkiksi aiemmissa ohjeissa urkujen poistoaikasuositus 15–30 vuotta on nyt uusissa ohjeissa 10–20 vuotta.

– Ennen poistoja pystyi pidemmällä tähtäimellä tekemään, mutta nyt vuotta kohden poistoja pitää laskea suurempi määrä, mikä huonontaa tulosta, Komi totesi.

Laskentatavan muutos näkyy jo seuraavassa tilinpäätöksessä.

Kokouksessa Pyhärannan kirkkovaltuutetuille kerrottiin, että piispa Mari Leppänen tekee vierailun Pyhärantaan 16. helmikuuta. Vierailuillaan piispa keskustelee työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa. Päivän aikana pohditaan myös seurakuntien tulevaisuutta. Vierailu päättyy kaikille avoimeen iltamessuun ja teehetkeen, jossa seurakuntalaiset voivat tavata piispan.