Rotarit tempasivat näkyvyyden puolesta – Heijastinkävelyllä huomasi viimeistään, miten pimeä lumeton marraskuun ilta voi olla

0
Antero Pere yllättyi, kun sai kauppareissun päätteeksi heijastavan pipon Laitilan Rotaryklubin sihteeri Tiina Sjölundilta.

Pirkko Varjo

– Saanko? Ihan totta? Ilmaiseksi?

Laitilan rotariklubin sihteeri Tiina Sjölund sai vastata ihmettelyihin kerran jos toisenkin, kun iltapimeässä keskustassa tavatut ihmiset saivat häneltä heijastavan myssyn. Joku ilahtui lopulta niin, että kapsahti Tiinan kaulaan.

Heijastaville asusteille oli heti käyttöä, ja moni pisti myssyn tyytyväisenä päähänsä. Jaossa oli myös paikalliselta yritykseltä lahjoituksena saatuja heijastimia.

Laitilan Rotaryklubi tempaisi hyväntekeväisyydellä pimeää vastaan marraskuun puolivälissä pidetyn jäsentapaamisen päätteeksi. Poukanvillestä lähdettiin joukolla kohti keskustaa ja toria. Torilla – joka oli täysin pimeä! – tavattiin joukko nuoria, joille annettiin paitsi heijastimia, myös tietoa rotarien nuorisotoiminnasta.

– Tarkoitus olisi perustaa Laitilaan rotarien Interact-klubi. Se on 12–18-vuotiaille nuorille tarkoitettu klubi, jossa pääsee kehittämään sosiaalisia taitoja ja johtamiskykyä. Vuoden päästä tänne on tulossa kaksi ulkomaista vaihto-opiskelijaa, ja jos saisimme nuorisoklubin siihen mennessä toimimaan, se voisi olla tärkeä tuki näille nuorille, Laitilan rotarien presidentti Jani Lotta sanoi.

Nuorisovaihto on osa rotarien kansainvälistä toimintaa. Vaihto-oppilaat tulevat yleensä koko lukuvuodeksi ja asuvat perheissä. Kukin perhe majoittaa nuoren kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Tiina ja Martti Sjölundin luona asui viime vuonna italialainen Anna, johon he edelleen ovat yhteydessä.

– Anna lähetti juuri Martille isänpäivätervehdyksen. Hän oli ottanut selvää meidän isänpäivästämme, kun Italiassa sitä vietetään eri aikaan, Tiina kertoi.

Suomessa toimii tällä hetkellä vain yksi rotarien nuorisoklubi Oulussa. Maailmanlaajuisesti klubeja on 160 maassa yli 20 000 ja niissä on noin 670 000 jäsentä.

Nuoret suunnittelevat ja toteuttavat joka vuosi kaksi projektia, joista toinen kohdistuu koulu- tai lähiyhteisöön ja toinen edistää kansainvälisyyttä. Nuorisoklubi saa apua ja tukea toimintaansa paikallisilta rotareilta.

Heijastinkävelyllä huomasi viimeistään, miten pimeä lumeton marraskuun ilta voi olla. Keskusta-alueen heikko valaistus herätti myös ihmetystä.

Sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden on syytä olla äärimmäisen tarkkaavaisia ja huolehtia siitä, että ajoneuvoissa valot ovat kunnossa. Nyt vastaan tuli jopa lapsia, jotka ajoivat valottomilla pyörillä ilman minkäänlaisia heijastimia.