Ruokakeskusteluun malttia

0

Helsingin kaupunki on linjannut, että lihatuotteita ei tarjoilla enää kaupungin tilaisuuksissa. Vuodenvaihteen jälkeen tilaisuuksissa tarjoillaan sesongin mukaista kasvisruokaa, vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita ja kahvin kanssa kauramaitoa. Poikkeuksena ovat vain pormestarien tilaisuudet, joissa lihakin sallitaan.

Linjaus on synnyttänyt paljon keskustelua – ja aiheesta. Lihakielto on voimakas kannanotto. Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila tuomitsi Helsingin toimet viherpesuksi. Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kuvasi päätöstä surulliseksi, kun maan pääkaupunki ei halua brändätä maailman puhtainta ruokaa. Pirkkalaisen mielestä asetelman olisi voinut myös kääntää toisin, vientivaltiksi.

Ruokakeskusteluissa täytyy muistaa, että kyse on myös ihmisten elinkeinosta, ei vain ilmastotoimista. Reilumpaa olisi uudistaa maatalousjärjestelmää niin, että ilmastotoimia tuetaan ruuantuotannossa. Maatiloilla on tehty jo paljon ilmastotoimia, mutta ne ovat olleet pitkälti vapaaehtoisuuden varassa.

Helsingistä on matkaa Laitilaan parisataa kilometriä. Asenneilmapiiri leviää kuitenkin vähitellen. Sen huomaa esimerkiksi Laitilan kouluissa, joissa tarjotaan jo päivittäin kauramaitoa ja sen kulutus kasvaa.

Laitilassa ilmastopolitiikkaa tehdään vähäeleisemmin, silti vaikuttavasti. Kaupungin ravitsemuspalveluissa halutaan lisätä lähiruuan osuutta. Ratkaisu vähentäisi kuljetuksia ja tukisi myös paikallista tuotantoa.

Kun Laitilassa valmistetaan päivittäin 1740 ateriaa varhaiskasvatukseen ja kouluille sekä Kaukolankodissa 520 ateriaa ikäihmisille, ei ole yhdentekevää, mistä ja mitä raaka-aineita hankitaan.

Teija Uitto