Se toinen rokote

0

Koronaepidemia on lisännyt myös kiinnostusta influenssarokotusta kohtaan. Viime vuonna rokotteet loppuivat paikoitellen kesken. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää mahdollisena, että kysyntä jatkuu yhtä suurena myös tällä kaudella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomeen on hankittu kaikkiaan kaksi miljoonaa rokotetta, mikä on 300 000 annosta enemmän kuin edellisellä influenssakaudella. Lisäksi nenäsumuterokotteita on hankittu yhteensä 116 000 annosta.

Terveyskeskuksen vastaava sairaanhoitaja Aila Hopponen vakuuttaa, että Laitilassa rokotteita riittää kaikille halukkaille.

Toisin kuin koronarokotteet, influenssarokotteet ovat maksuttomia vain sellaisille henkilöille, joilla on riski sairastua vakavasti. Heitä ovat muun muassa alle kouluikäiset lapset, raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat. Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö rokotetaan maksutta. Moni työnantajakin tarjoaa influenssarokotuksen työntekijöilleen osana työterveyshuoltoa. THL pitää tärkeänä rokotteiden riittävyyttä edellä mainituille ryhmille.

Ne henkilöt, joilla ei ole erityistä riskiä sairastua vakavasti, saavat joko terveyskeskuksen tai apteekin kautta reseptin rokotteeseen.

Viime vuonna influenssaa oli liikkeellä vähemmän kuin tavallisesti. Influenssa A-löydöksiä tehtiin Suomessa 8 000 tapausta vähemmän kuin edellisellä kaudella. Sen sijaan influenssa B -löydöksiä tehtiin noin 2 200 tapausta edellistä kautta enemmän.

THL:n rokoteasiantuntija ylilääkäri Hanna Nohynek on arvellut tulevan influenssakauden olevan rajumpi kuin edeltävä, minkä vuoksi myös tämä rokote kannattaisi ottaa.

Hanna Hyttinen

hanna.hyttinen@laitilansanomat.fi