Sirpunpuisto otettiin ilolla vastaan – Avajaisissa jahdattiin pokemoneja ja grillattiin vaahtokarkkeja

0
Joonas Saari noutaa vaahtokarkkia etsivän nuorisotyön Siiri Suhoselta.

Jussi Vaajasaari

Syksyisessä tihkusateessa ja marraskuisessa pimeydessä oli perjantai-iltana väkeä liikkeellä. Sirpunpuiston avajaiset kiinnosti puoltatoista sataa ulkoilijaa.

Puiston 1,6 kilometrin mittainen reitistö oli valaistu ulkotulin. Nuotiopaikoilla pidettiin tulet yllä koko kolmetuntisen tapahtuman ajan.

– Tämä tapahtuma on suunniteltu toteutumaan pimeässä ja taskulamppujen valossa, sanoo toimistosihteeri Tuulia Kujanpää .

Laitilan kaupunki aloitti Sirpunpuiston lähivirkistysalueen kunnostuksen saatuaan maaliskuussa myönteisen 70 000 euron avustuspäätöksen Uudenmaan ELY-keskukselta.

– Täällä ei vielä ole kuin tiepohjat ja salaojitus. Valaistus on tilattu ajat sitten, mutta sitä ei onnistuttu vielä saamaan, sanoo ympäristöpäällikkö Tuija Kailaste.

Sirpunpuiston avajaisiin tuli väkeä niin lähitienoilta kävellen kuin kauempaa autoillen. Liikkeellä oli paitsi vanhempia lapsineen myös varttuneempaa väkeä.

– Me mummot tulimme katsomaan, mitä tänne on järjestetty, sanoo Ulla Iltanen .

Pirjo Ojala kertoo naisten kulkeneet Sirpunpuistossa paljon jo aiemmin.

– Parasta täällä on se, että alue sijaitsee lähellä keskustaa. Kiva kun pusikotkin on säilytetty, kiittelee Sisko Ylinen .

Sirpunpuisto on 17 hehtaarin kokoinen yhtenäinen alue, joka sijaitsee keskustan välittömässä läheisyydessä. Pusikoituminen, kulkureittien vettyminen, toimimaton valaistus, paikoin umpeen kasvaneet ojat ja penkkien puuttuminen ovat vähentäneet alueen viihtyvyyttä. Viime valtuustokaudella tehdyssä aloitteessa vaadittiin alueen kunnostamista.

– Tämä on niin laaja alue, että tänne voidaan toteuttaa vaikka mitä, esimerkiksi puistokonsertteja. Toivottavasti tämä nyt pysyy kunnossa, eikä huoltoa laiminlyödä, ja nuorisokin ymmärtää paikan arvon, sanoo kaupunginvaltuutettu Janne Kuusisto .

Kaupunkilaisia on saatu osallistumaan alueen ideointiin. Sirpunpuistoon on esitetty toteutettavaksi monenlaisia toimintoja. Muun muassa koirapuisto, ulkokuntosali, rantalentopallokenttä, puulajipuisto, maastopyöräilyreitti ja uimapaikka esiintyvät ehdotuksissa.

– Tässä on mahdollisuus vaikka mihin. Tämä on hyvä paikka erilaisille tapahtumille, sanoo Tuija Kailaste .

Sirpunpuiston kotalaavulle oli saatu kaupunginjohtaja Lauri Kattelus . Hän jutteli avajaisvieraiden kanssa ennen muuta puiston kehittämisestä.

– Tämä on erinomainen ulkoilualue, mikä koko ajan vain paranee. Suhteellisen pienellä panostuksella on jo saatu paljon aikaan, kiittelee Lauri Kattelus.

Puistohankkeen tarpeellisuutta kenties eniten epäilevä kaupungin luottamusmies kävi muutamien vieraiden kanssa kiivastakin keskustelua.

– Ensin täällä oli romanttinen polku, mutta nyt täällä on neljä metriä leveä strada, sanailee Seppo Rinne .

Vapaa-aikapäällikkö Emilia Andersson oli tuonut tapahtumaan polttopuut, roihut ja muut tarvikkeet liikuntatoimen pakettiautolla. Hän on erityisen tyytyväinen puiston uuteen kulkuväylään:

– Kyllä minä täältä joskus jonkunlaisen polun löysin, mutta nyt tämä sopii kaikenlaisille kulkijoille.

Kaupungin nuorisotoimi oli järjestänyt avajaisiin liikunnallista seikkailua. Lapset saivat tehtäväkseen etsiä Pokemon-hahmoja taskulampun valossa. Tyttöjen partiolippukunta Laitilan Lumikit opasti lapsia etsinnässä. Pokemon-hahmoja jahdanneille annettiin palkinnoiksi jumppakasseja ja tuubihuiveja. Kaikille jaettiin vaahtokarkkeja. Vaahtokarkkien grillaaminen oli etenkin lasten mieleen.

– Minun vaahtokarkkini syttyivät kaikki palamaan, naurahtaa Joonas Saari .

– Kaikki oli kivaa. Pokemonien etsiminen ja vaahtokarkkien paistaminen, sanoo viisivuotias Nanette Arokoivu .

– Me tulimme etsimään Pokemoneja. Lamppujen kanssa oli kiva juosta, sanoo Olivia Hauta .

Mannerheimin lastensuojeluliiton Laitilan osasto tekee monen tahon kanssa yhteistyötä. MLL oli kutsuttu tapahtumaan muonittamaan yleisöä. Tarjolla oli päärynämehua ja täytettyjä sämpylöitä.

– Meillä on mukana pieni varasto lapsia varten siltä varalta, että kaikki sämpylät ehtivät kadota ennen tapahtuman loppua, sanoo Heli Nieminen .