Suositaan paikallisia liikkeitä

0

Laitilan keskustassa on tyhjiä liiketiloja. Kaduilla ja kahvilaparlamenteissa harmitellaan, miten ikävältä pimeät tilat ja tyhjät ikkunat näyttävät. Samalla muistellaan, kuinka kiva keskusta oli silloin, kun liikkeitä ja väkeä oli enemmän.

Keskustan hiljeneminen ei ole mikään laitilalainen ilmiö. Siitä kärsivät myös suuret kaupungit. Sitä mukaa kun suuria kauppakeskuksia on rakennettu, keskustan kaduilla on väki vähentynyt. Ihmisiä ei vain yksinkertaisesti riitä joka paikkaan. Esimerkiksi kauppakeskus Mylly rakennettiin paikkaan, jossa se saavuttaa mahdollisimman suuren asiakasvirran. Nyt Mylly vetää asiakkaita maakunnasta ja Turusta.

Myös verkkokaupan kasvu vaikuttaa keskustan ilmeeseen. Kivijalkaliikkeet menettävät asiakkaita postin ja Matkahuollon pakettipisteisiin.

Laitilan yrittäjät ovat miettineet, miten keskustaa voisi elävöittää. Huomenna, lauantaina, toteutuu yksi suuri ponnistus. Keskustassa järjestetään perinteinen joulunavaus joulupukkeineen, ohjelmanumeroineen ja ilotulituksineen. Ensimmäistä kertaa joulunavauksessa on myös joulumarkkinat. Keskusta-alueelle on tulossa noin 30 markkinamyyjää.

Markkinoiden tarkoituksena on herätellä laitilalaisten ostohalua omassa kaupungissa. Viime vuonna suomalaiset käyttivät joululahjoihin ja muihin joulumenoihin yli 500 euroa aikuista kohden. Jos jokainen laitilalainen päättäisi, että käyttää joulubudjetistaan vähintään puolet omassa kaupungissaan, sillä olisi merkittävä vaikutus paikallisille yrittäjille. Jokaisella ostollamme on vaikutusta kauppojen ja palveluiden säilymiseen. Kun ostamme joka tapauksessa, miksi emme suosisi oman alueen kivijalkaliikkeitä, verkkokauppiaita ja palveluiden tarjoajia.

Teija Uitto