“Tavallinen perhearki on aivan liian aliarvostettua” – Laitilan lastenneuvolan terveydenhoitaja Arja Varjonen valittiin Vuoden Tyyneksi

0
Terveydenhoitaja Arja Varjonen on tuttu laitilalaisille lapsiperheille, sillä hän on työskennellyt Laitilan lastenneuvolassa yli 30 vuoden ajan.

Vuoden 2021 varsinaissuomalainen Tyyne on terveydenhoitaja Arja Varjonen Laitilan lastenneuvolasta. Valinnan on tehnyt Varsinais-Suomen terveydenhoitajayhdistys.

Vuoden Tyyne on kunnianosoitus, joka juontaa juurensa terveydenhoitaja ja terveydenhuoltoneuvos Tyyne Luoman perintöön. Luomaa pidetään terveydenhoitajatyön uranuurtajana ja terveydenhuoltoalan edelläkävijänä, joka organisoi ja uudisti alan koulutusta sekä työnkuvaa. Hän oli myös perustamassa Suomen Terveydenhoitajaliittoa.

LAITILALAISILLE lapsiperheille Vuoden Tyyne on hyvinkin tuttu, sillä terveydenhoitajaksi vuonna 1984 valmistunut Arja Varjonen on ollut Laitilan lastenneuvolassa töissä yli 30 vuotta.

– Arja on ollut munkin neuvolan täti, ja nyt hän on mun työkaveri, naurahtaa ovensuussa pistäytynyt terveydenhoitaja Josefiina Raiskinmäki.

– Ja ihana työkaveri onkin, Raiskinmäki vielä lisää ennen kuin kiirehtii omiin töihinsä.

Ja sama kävi selväksi myös Vuoden Tyynen palkitsemistilaisuudessa, kun Varsinais-Suomen terveydenhoitajayhdistyksen puheenjohtaja Anna Suokas luetteli Arjan kollegoiden hänestä tekemiä luonnehdintoja.

Häntä kuvailtiin muun muassa monipuoliseksi ammattilaiseksi, joka tekee työtä sydämellään ja on innostuva, huumorintajuinen sekä hyvää henkeä ympärilleen luova. Ja kutsuttiinpa häntä myös työyhteisön maalaisjärkiseksi muumimammaksikin.

– Arvostan kovasti saamaani tunnustusta ja oli hauska kuulla näitä työkavereiden mietteitä minusta, hän naurahtaa ja sanoo oman työyhteisönsä olevan itselleen iso voimavara ja työhyvinvoinnin lisääjä.

“Nevolatyön ydintä on ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen tarjoaminen.”

NIIN TÄRKEÄ kuin hyvä työyhteisö hyvinvoinnille onkin, vaalii Arja omaa jaksamistaan esimerkiksi liikkumalla luonnossa.

– Myös kuoroharrastus on minulle tärkeä asia, samoin musiikki ylipäänsä.

Vuosi sitten hänen elämäänsä ilmestyi myös yksi erityisen paljon onnellisuutta lisäävä asia, nimittäin ensimmäinen lapsenlapsi.

– Olen ollut aivan hurmaantunut hänen seurastaan, hän kertoo leveästi hymyillen.

Tulevaisuudessa lapsenlapsen ja mummin yhdessä viettämä aika on lisääntymään päin, sillä Varjonen on hiljattain ylittänyt eläköitymisrajan.

– Olen jo täyttänyt 65 vuotta ja alan pikkuhiljaa vähentää työtuntejani. Suunnitelmissa on puolittaa työaika toisen terveydenhoitajan palaillessa hoitovapaalta.

TYÖHYVINVOINTIASIAT ovat olleet Arja Varjoselle tärkeitä, ja hän on toiminut useiden vuosien ajan työsuojeluvaltuutettunakin.

– Tällä hetkellä olen hyvin huolissani esimerkiksi hoitajien jaksamisesta. Toivon, että meidänkin alalla henkilöstön jaksamisen tukemisesta tulee kilpailuvaltti työnantajien keskuudessa.

Hän on toiminut pitkään myös Varsinais-Suomen terveydenhoitajayhdistyksessä ja esimerkiksi yhdistyksen hallituksessa. Varjonen pitääkin alan edunvalvontaa tärkeänä. Työolojen lisäksi panostusta kaivattaisiin hänen mukaansa kipeästi palkkaukseen.

– Terveydenhoitajia kyllä arvostetaan, mutta valitettavasti se ei palkassa riittävästi näy.

Hän toivoisikin, että palkkakehityksessä yleisesti nähtäisiin toimivan terveydenhuollon merkitys.

– Yhteiskunnan tuottavuus mahdollistuu siten, että perusasiat, kuten terveydenhuolto, toimivat.

“Terveydenhoitajia kyllä arvostetaan, mutta valitettavasti se ei palkassa riittävästi näy.”

TERVEYDENHOITAJAN nelivuotista koulutusta hän kiittelee kattavaksi, mikä mahdollistaa työllistymisen hyvin monenlaisiin tehtäviin. Terveydenhoitajaksi opiskelevat saavat myös sairaanhoitajan pätevyyden.

Työ itsessäänkin on pitkän uran aikana muuttunut melkoisesti.

– Lapsiperheissä arjen haasteet ovat aivan erilaisia tänä päivänä kuin muutama vuosikymmen sitten. Niinpä neuvolasta kaivattu tukikin on erilaista.

VARJONEN naurahtaa, että neuvolaa on usein hieman moittien kuvattu paikaksi, jossa keskeistä on seurata lasten paino- ja pituuskehitystä.

– Niidenkin seurannalle on tietysti hyvät syynsä, mutta se on vain osa neuvolan työtä. Neuvolatyön ydintä on ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen tarjoaminen.

Lastenneuvolassa käydään myös vakavahenkisiä keskusteluja, niin vanhempien jaksamisesta kuin vaikkapa lasten monenlaisesta oireilusta.

– Tarve kohtaamiselle on todellinen, Arja Varjonen vakavoituu.

“TUTKIMUSTEN MUKAAN TÄRKEää lapselle on ihan tavallinen perhearki.”

Varsinais-Suomen terveydenhoitajayhdistyksen puheenjohtaja Anna Suokas onnitteli Vuoden Tyyneksi valittua Arja Varjosta tämän palkitsemistilaisuudessa Laitilassa.

PIENTEN LASTEN oireilu onkin hänen yksi iso huolenaiheensa. Vanhemmat tarvitsevat myös tukea vanhemmuuteensa.

– Tänä päivänä on paljon vanhempia, jotka kaipaavat tukea siihen, että uskaltavat olla vanhempia ja ottaa niin sanotusti ohjakset käsiinsä.

Varjonen rohkaisee vanhempia elämään entistä enemmän ihan tavallista perhe-elämää. Usein kuvitellaan, että lapsen kehitykselle on tärkeintä monipuolinen harrastaminen, jatkuva tekeminen tai elämyksien saaminen.

– On olemassa ihan tutkittua tietoa siitä, että tärkeintä lapselle on ihan tavallinen perhearki. Että vietettäisiin yhdessä aikaa ja oltaisiin perheenjäsenille läsnä.

Se tarkoittaa vaikkapa sitä, että leikitään, kokataan, leivotaan, luetaan, ulkoillaan tai liikutaan yhdessä omien perheenjäsenten kanssa.

– Ajasta aikaan pätee vanha viisaus, että rajat on rakkautta, Arja Varjonen vielä sanoo.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here