Tertun unelma toteutui – Kun kädet eivät enää toimi, viulunrakentaja teki oppaan tietokoneen puheohjauksella

0
Sairaus ei vienyt sitkeyttä. Terttu Nikula on sidottu pyörätuoliin.

Jukka Vehmas

Jos on rakentanut 32 viulua, seitsemän selloa ja viisi kontrabassoa, ei välttämättä osaa kirjoittaa viulunrakennusopasta. Laitilalaiselta Terttu Nikulalta sekin onnistui. Harvinaisen hermorappeumasairauden, ALS-taudin, heikentämänä hän halusi kirjoittaa muistiin perinpohjaista, vuosikymmenten aikana kertynyttä tietämystään muillekin jaettavaksi, koska edellisen viulunrakentajanoppaan julkaisemisesta (Erland Sundqvist) oli kulunut jo nelisenkymmentä vuotta. Sulasol ry (Suomen laulajain ja soittajain liitto) otti kuin ottikin viime syksynä käsikirjoituksen julkaistavakseen, ja niin Tertun unelma toteutui.

Kajanderin perhe oli köyhä. Vuonna 1943 Terttu ja hänen kolme sisartaan jäivät sotaorvoiksi – Oi kallis Suomenmaa jäi mieleen isän hautajaisista. Viulunsoittotaitoinen isä oli haaveillut opettavansa tytötkin soittamaan. Kuorolaulu tuli tutuksi äidin harrastuksen kautta, ja Lauantain toivottujen välityksellä musiikillinen tietämys laajeni.

Iitissä syntynyt Terttu kävi koulunsa Kouvolassa ja oppi ruotsia, saksaa ja englantia, joista oli paljon hyötyä myöhemmässä elämässä. Musiikinopetus oli tasokasta, ja koulussa vieraili kuuluisia solisteja konsertoimassa. Sitten vuonna ”viiskytkuus” Rock Around the Clock tempasi mukaansa.

Ilman mitään opintotukia Terttu suoritti Helsingissä nelivuotisen Kultaseppäkoulun. Toimeen oli tultava matkalaukullisella vaatteita ja kaurapuurolla. Opetus oli erittäin perusteellista, ja kaikki tehtiin kaiverrusteriä myöten alusta loppuun käsin. Kaivertaja Tertusta tulikin.

Terttu Nikula tarttui viuluun toden teolla vasta kolmikymppisenä ja liittyi Kaarinan pelimanneihin. Sitten kansalaisopistoon tuli opettajaksi Erland Sundqvist, jolta Terttu alkoi saada viulunrakennusopetusta. Olin heti vakuuttunut, että tämä on minun hommani, sanoo Terttu. Olen todella kiitollinen siitä, että kohtalo ohjasi minut hänen oppilaakseen.

Kun kerrostalon keittiö alkoi tuntua liian epäkäytännölliseltä viuluverstaana, Terttu vuokrasi kivijalkapuodin Turun Kirkkotieltä. Siellä syntyivät kymmenet soittimet pikkuviulut ja barokkiviulut mukaan lukien; soittimissa on signeeraus Terttu Nordfors tekijän silloisen sukunimen mukaan. Soitinten korjausta ja jousten jouhitusta oli niin paljon kuin ehti tehdä. Laitilassa työ on jatkunut myös eläkeiässä, kunnes sairaus vei voimat.

Terttu antoi laatimalleen opasviholle nimen Virtuaaliviulu. Siinä on sanalliset ja kuvalliset ohjeet sellon ja viulun rakentamiseen, jousen jouhittamiseen ja soittimien korjaamiseen. Opastusta löytyy myös äänen laadun parantamiseen. Kohtalainen soittotaito ja herkkä korva ovat nikkarille hyödyksi, koska ainespuiden koputtelusta kaikki alkaa: joku puu soi kuin kirkonkello, toinen kuin huopatossu.

Oppaassa käydään rakentaminen läpi vaihe vaiheelta. Lehtisaha, terävät taltat, viilat, höylät, puukot, tahko ja hiomakivi ovat tarpeellisia työkaluja. Mallipiirustuksia saa helposti netistä.

Soittimen lakkaaminen on oma taiteenlajinsa, koska lakka pitää keittää itse; asiaa selostetaan kolmen ja puolen sivun verran. Kirjasen loppuosassa on kaksi aukeamallista värikuvia jousisoitinten eri valmistusvaiheista. Muutamia erikoissanoja on selitetty viimeisellä sivulla. Kierreselkäistä kirjaa on kätevä pitää auki työpöydällä.

Viulunrakennusopas on kirjoitettu muistinvaraisesti, vain mittoja Terttu on tarkistanut muistiinpanoistaan. Koska käsillä ei voi enää kirjoittaa, puheohjattu tietokone on ollut korvaamattomana apuna. ALS-tauti rappeuttaa liikehermosoluja, mikä heikentää tahdonalaista lihaksistoa ja johtaa lopulta liikuntakyvyttömyyteen. Pää toimii, vaikkei pysy pystyssä, kertoo Terttu.

Koska käytettävissä oleva lähdekirjallisuus on Sundqvistin loppuun myytyä Viulunrakentajan opasta lukuun ottamatta vieraskielistä, Terttu Nikulan Virtuaaliviulu on erinomainen apuväline alasta kiinnostuneille. Teoksen tekijänoikeuskorvaukset menevät lyhentämättöminä Mannerheimin Lastensuojeluliitolle. Tiedustelut: myynti@sulasol.fi